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DIGEST: The real estate listing agreement signed by a
transferred employee incident todtsale of his
residence at his old duty station required pay-
ment of 6 percent commission on selling price,
plus the applicable gross receipts tax on the
commission. fEmployee may be reimbursed for the tax
paid to the broker under para. 2-6.2a, Federal
Travel Regulations, if it is customary area forv
tax to be passed through to seller. q'Tax should
be viewed as part of~cost of services rendered
byvreal estate broker, since it is neither levied
on property nor included ifi purchase price.
54 Comp. Gen. 93 (1974) distinguished.

By letter dated March 7, 1977, Edwin J. Fost of the Drug
Enforcement Administration (DEA), Department of Justice, requested
an advance decision as to whether Mr. David R. Wiser, an
employee of DEA, is entitled to be reimbursed for the tax
he paid on the broker's commission when he sold his home in
Albuquerque, New Mexico, incident to his transfer to Miami,
Florida.

By Travel Order B-0271, April 29, 1976, Mr. Wiser was
transferred from Albuquerque to Miami. His broker's commission
and other expenses associated with the sale of his residence
in Albuquerque have been reimbursed. However, DEA disallowed
the amount of $118.58 of the broker's fee, representing a 44
percent tax on the commission. This was done on the basis of our
decision B-171878, August 4, 1974, published at 54 Comp. Gen. 93.
Mr. Wiser has reclaimed the $118.58 on the ground that the cited
decision is not applicable to the sale of a residence and that
the fee (tax) is charged by all real estate firms. The Federal
Travel Regulations (FTR), FPMR 101-7 (May 1973) in paragraph
2-6.2a allows reimbursement of a broker's fee or real estate
commission paid by the employee for services in selling his
residence, but not in excess of the rates generally charged
for such services in the locality of the old official station.

The claimant's contract or listing agreement with his real
estate broker states in pertinent part:
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"I agree to pay Broker a commission of 6
per cent of the selling price plus applic-
able New Mexico Gross receipts tax on said
commission * *4*1?

We note that this listing agreement appears to be a standard
agreement that was prepared by the Albuquerque Board of Realtors.
The gross receipts tax referred to is imposed by the State of
New Mexico and the city of Albuquerque upon the real estate
broker and is measured by the amount of the commission earned from
a sale. According to a letter dated July 21, 1976, from Pioneer
National Title Insurance, the 4- percent tax on the realtor's
commission is charged by all real estate firms in Albuquerque.

In our decisions concerning reimbursement of taxes paid in
connection with the relocation of an employee, we have attempted
to determine whether or not the tax is a transfer tax and hence
reimbursement under FTR para. 2-6.2d. Cf. B-178943, September 17,
1974, and 54 Comp. Gen. 93 (1974). In doing so we look to the
local interpretation of the tax in question, rather- than viewing
the tax from the perspective of its impact on the employee and
then applying a national standard. 54 Comp. Gen. 93 (1974).

We do not believe that the above cases are applicable here.
In those cases, the tax was included in the purchase price of a
residence and was measured by the value of the property. Since
the tax was, in effect, levied on the propert' we had to deter-
mine whether or not it was a transfer tax within the meaning
of the FTR. In the instant case, however, the tax is levied
neither on the property nor on either party to the sale, but on
the value of services performed by a third party, the real estate
broker. As such, we believe it is more appropriate to treat
the tax imposed here as part of the cost of the services
rendered by the broker incident to the sale of the house rather
than as a tax on the property.

As stated above, under FTR para. 2-6.2a, a transferred
employee may be reimbursed for the amount of real estate broker's
commission paid on the sale of his home, but not more than the
amount generally charged in the locality. According to the
letter from Pioneer Title Insurance, all the real estate brokers
in Albuquerque pass on the gross receipts tax as part of the
commission charged. Also, as we noted above, the listing agree-
ment is a standard form agreement, and provides for the pass-
through of the tax.

-2-



B-188552

Accordingly, unless it is determined by the appropriate
office of the Department of Housing and Urban Development that
it is not customary in Albuquerque for the real estate broker to
charge the seller the gross receipts tax in addition to the
broker's commission, Mr. Wiser may be reimbursed for the amount
claimed.

Deputy Comptroller Ge eral
of the United States




