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DIGEST

In a solicitation for foreign language education training services for special forces
and military intelligence personnel, requirement that contractor be accredited is
unobjectionable where the requirement is reasonably related to facilitating the
agency's achievement of its language training and readiness objectives and where
the requirement is in accord with the agency's regulation.
DECISION

Worldwide Language Resources, Inc. protests the inclusion of an academic
accreditation clause in request for proposals (RFP) No. DAKF06-98-R-0020, issued
by the Department of the Army for foreign language education services at
Fort Carson, Colorado and other out-of-state and foreign locations. The protester
contends that inclusion of this clause is unduly restrictive and overstates the
agency's needs.

We deny the protest.

The RFP requires the contractor to provide foreign language training to, among
others, special forces and military intelligence personnel. The RFP further requires
the contractor to provide administrative support, materials preparation/adaptation
(computer assisted instruction, translation services, and pre-service training for
foreign language instructors), and instructional services as outlined in the RFP's
performance work statement. RFP § C.1.1.2.1. The RFP included the following
accreditation clause:

The Contractor must be accredited by either a regional or national
accrediting association recognized by the American Council on
Education. The accreditation is neither divisible or transferable.

RFP § C.1.5.



The agency explains in its administrative report that the inclusion of the
accreditation clause in the RFP was based on the United States Army Special
Operations Command (USASOC) Regulation No. 350-22, USASOC Command
Language Program, paragraph 4-2(d) (Apr. 9, 1993), which provides as follows:

The contractor shall be accredited. Accreditation is neither divisible
nor transferable. A non-accredited institution or organization does not
gain accredited status solely because of an affiliation or arrangement
with an accredited institution.1

The protester basically argues that the accreditation clause is unduly restrictive and
overstates the agency's needs because language instructional services are currently
being provided to the government by firms which are not accredited. The protester
contends that simply following a regulation does not reasonably explain the
agency's need for the accreditation requirement as contained in the RFP.

Procuring agencies, not our Office, are in the best position to determine their needs
and how best to accommodate them, and we therefore will not object to agency
determinations in these respects unless they are shown to be unreasonable. 
Lionhart  Group,  Ltd., B-257715, Oct. 31, 1994, 94-2 CPD ¶ 170 at 3. An accreditation
requirement is not unduly restrictive where it bears a reasonable relationship to the
services to be performed. Id.; School  for  Educ.  Enrichment, B-199003, Oct. 16, 1980,
80-2 CPD ¶ 286 at 4. An agency may reasonably determine that accreditation,
including the review process accreditation requires, contributes to an effective
program of instruction by promoting and maintaining program quality. School  for
Educ.  Enrichment, supra, at 4-5.

Here, paragraph 1-6 of USASOC Regulation 350-22 explains that the USASOC
Command Language Program is:

designed to initiate, maintain and/or increase the language proficiency
of those personnel who are required to perform the world-wide
multi-discipline missions of USASOC. It is imperative that USASOC
soldiers be prepared to function during peacetime and wartime
missions. Thus, identification of the assets which are most critical to
the accomplishment of the USASOC mission in peace and war is the
first step in establishing an effective Command Language Program. 
Soldiers must be able to function independently, competently, and
professionally.

                                               
1The agency also followed the guidance provided in two draft directives. See United
States Special Operations Command Directive Nos. 350-10 and 350-22.
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Paragraph 1-7 of USASOC Regulation 350-22 continues by listing the following five
training principles:

a. Foreign language training to satisfy readiness requirements is the
responsibility of commanders.
b. Regular testing and monitoring of proficiency is essential to an
effective language training program.
c. Individual soldier participation in foreign language training on a
regular basis is crucial to the achievement of readiness objectives.
d. Access to a qualified instructor must be part of every language
program.
e. Language training requirements:
    (1) Follow proven language training methodology.
    (2) Know what to train.
    (3) Conduct training.
    (4) Obtain instructor feedback on student performance.
    (5) Evaluate training results.

The agency's inclusion of the accreditation clause in the RFP was required by the
referenced USASOC regulation and was in accord with Army policy. Moreover, as
reflected by the regulation itself, the requirement for an accredited language training
contractor is reasonably related to facilitating the agency's achievement of its
language training and readiness objectives by promoting and maintaining a quality
language training program. For these reasons, we do not view the RFP's
accreditation requirement as unduly restrictive or as overstating the agency's
needs.2

  
The protest is denied.

Comptroller General
of the United States

     

                                               
2To the extent the protester argues that other agencies do not require contractors to
be accredited for purposes of providing language training, we note that each
procurement stands on its own and the fact that the judgments of other agencies as
to the necessity for accreditation may have been different does not establish the
unreasonableness of the accreditation requirement for this procurement. Lionhart
Group,  Ltd., supra, at 4. Under the prior contract, the incumbent contractor was
given a one-time, 2-year waiver to perform without meeting the accreditation
requirement, apparently to resolve pending litigation.
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