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An employee stationed in Alaska who served only 17 months of 
a 24-month service agreement is not eligible for tour 
renewal agreement travel under 5 U.S.C. S 5728 (1982) and 
may not be reimbursed for travel performed at personal 
expense. 

This decision is in response to a request from the Forest 
Service, Department of Agriculture, concerning the entitle- 
ment of an employee and her family to reimbursement for 
travel as overseas tour renewal agreement travel under 
5 U.S.C. 6 5728 (1982). For the reasons that follow, we 
conclude that the employee may not be reimbursed for such 
travel. 

The employee, Ms. Judith A. Moffit, transferred to Sitka, 
Alaska, on October 11, 1983, and signed a 2-year service 
agreement in accordance with Forest Service policy. 
Although her service period was completed on October 10, 
1985, she continued working under that agreement and did not 
execute a a-year tour renewal agreement until December 1, 
1986. In January 1987, Ms. Moffit took her vacation leave 
and tour renewal agreement travel. 

In June 1988, after Ms. Moffit had completed approximately 
17 months of her second 2-year tour of duty in Alaska, she 
submitted a new tour renewal agreement and requested that 
she be permitted to take a second vacation trip at govern- 
ment expense in July 1988. The agency refused to accept 
that tour renewal agreement or approve her request. 
Ms. Moffit and her family performed round-trip travel at 
personal expense in the latter half of 1988, and she 
requested reimbursement claiming that the trip constituted 
a second tour renewal trip. 



OPINION 

Tour renewal travel for federal employees stationed outside 
the continental United States is authorized by 5 U.S.C. 
S 5728 (1982). Subsection 5728(a) provides that upon 
satisfactory completion of an agreed period of service and 
execution of a new written agreement to serve another 
prescribed tour of duty at the same or another overseas 
location, an employee and immediate family may take round- 
trip vacation leave at government expense between tours of 
duty. 

In September 1982, section 5728 was amended to limit the 
number of tour renewal agreement trips for employees 
stationed in Alaska or Hawaii to not more than two round 
trips commencing within 5 years after the employee reports 
for duty. 5 U.S.C. 6 5728(c)(3) (1982).l/ Since 
Ms. Moffit’s initial period of consecutive tours of duty in 
Alaska began on October 11, 1983, the limitations in 
5 U.S.C. S 5728(c)(3) applied to her situation. Dean 
Littlepage, B-227464, Apr. 14, 1988. 

The agency contends that Ms. Moffit may not be reimbursed 
for her travel since she did not satisfactorily complete her 
second 2-year tour of duty. We agree with the agency’s 
determination that Ms. Moffit had not satisfied the 
requirements of her agreement with the Forest Service in 
July 1988 and would not be eligible for tour renewal 
agreement travel until completion of her 2-year period of 
service under the tour renewal agreement. 
63 Comp. Gen. 563 (1984). In addition, vr we note t at her 
second 2-year tour ended in January 1989, which was beyond 
the S-year statutory period for tour renewal agreement 
travel. 

Finally, we note that under the regulations implementing the 
S-year limitation on tour renewal agreement travel from duty 
stations in Alaska and Hawaii, employees “shall be advised 
in writing of this limitation.“2/ Ms. Moffit argues that 
she was not so informed and that therefore she was entitled 
to reimbursement for her travel. We disagree since the 

L/ See Federal Travel Regulations (FTR), para. 
2-1.5h(l)(c) (Supp. 7, July 15, 1983), incorp. by ref., 
41 C.F.R. 8 101-7.003 (1984). See also wuscher, Rosen and 
Luizzi, B-225013, Oct. 28, 1987. - 

g/ FTR, para. 2-l.Sh(l)(c)(ii). 
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denial of reimbursement was based not on the S-year limita- 
tion but on the failure to satisfactorily complete her 
a-year tour of duty. 

Accordingly, Ms. Moffit’s claim for travel may not be 
allowed. 
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