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EILE: B-214243 . Dare: July 26, 198
MATTER OF: E- Louis Fry --‘Relocation Expenses/gj_ﬂoan
Origination Fee and VA Funding Fee !

DIGEST:

Employee who was transferred effective
December 20, 1981, incurred loan origina-
tion and VA funding fees incident to pur-
chase of home at new duty station. His
loan origination and VA funding fees are
finance charges under 15 U.S.C. § 1605(a)
and under Regqulation 2 (12 C.F.R. 226.4)
and are not reimbursable under para. 2-6.2d
of the Federal Travel Requlations, FPMR
101-7 (September 1981) (FTR) in effect at
the time of the transfer. The 1982 amend-
ment to FTR paragraph 2-6.2d allowing reim-
opursement of a loan origination fee is
applicable only for employees whose effec-
tive date of transfer is on or after
October 1, 1982. Since the employee's
transfer took place prior to that date, the
amendment is not applicable to him.
' This decision is in response to a request for an
advance decision submitted by Mr. Richard P. Griffith,
Chief, Division of Financial Management, Office of Surface
Mining, Department of the Interior, Denver, Colorado, con-
cerning the propriety of reimbursing Mr. E. Louis Fry for
a loan origination fee and a Veterans Administration (VA)
funding fee in connection with his permanent change of
station. For the reasons set forth below, Mr. Fry may not
be reimbursed for either the loan origination fee or the
VA funding fee.

The loan origination fee and VA funding fee in
Mr. Fry's reimbursement voucher were denied by the Office
of Surface Mining on the basis that they were finance
charges under the Truth in Lending Act, Title I, Pub. L.
90-321, May 29, 1968, 82 Stat. 146, 15 U.S.C. §§ 1605(a),
and Regulation Z issued by the Board of Governors of the
Federal Reserve System, 12 C.F.R. Part 226 (1982), and
thus not reimbursable under the Federal Travel Regula-
tions, FPMR 101-7, para. 2-6.2d (September 1981) (FTR).
Mr. Fry was transferred effective December 20, 1981, The
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settlement on his purchase of a home at his new permanent
duty station took place on January 27, 1983.

LOAN ORIGINATION FEE

Reimbursement of relocation expenses is governed by
the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7 (September
1981) (FTR). Paragraph 2-6.2d of the FTR, in effect at
the time of Mr. Fry's transfer, prohibits reimbursement of
any item which is found to be a finance charge under Regu-
lation 2, 12 C.F.R. § 226.4(a) (1981). The items compris-
ing a finance charge are listed in subsection 226.4(a) and
the items that may be excluded from finance charges in
real estate transactions are listed in subsection
226.4(e). The pertinent part of Regulation 2 provides:

"226.4 Determination of finance charge.

"(a) General rule. Except as other-
wise provided in this section, the amount
of the finance charge in connection with
any transaction shall be determinéd as the
sum of all charges payable directly or
indirectly by the customer and imposed
directly or indirectly by the creditor as
an incident to or as a condition of the
extension of credit, whether paid or
payable by the customer, the seller, or any
other person on behalf of the customer to
the creditor or to a third party including
any of the following types of charges:

"1, * * * any amount payable under a
discount or other system of additional
charges.

"2. Service, transaction, activity, or
carrying charge.

"3. Loan fee, points, finder's fee, or
similar charge."

Thus, the relevant part of Regulation Z, quoted
above, expressly categorizes service charges and loan fees
as part of the finance charge when they are imposed inci-
dent to or as a condition of the extension of credit.
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Since a loan origination fee generally is assessed on a
percentage rate basis for the purpose of defraying a lend-
er's administrative costs, we have stated that the fee is
imposed, "incident to * * * the extension of credit," and
therefore constitutes a finance charge under Regulation Z.
See Stanley Keer, B-203630, March 9, 1982. Thus, under
the provisions of FTR para. 2-6.2d, in effect at the time
of Mr. Fry's transfer, reimbursement may not be made for a
loan origination fee, unless the fee is broken down into
specific charges which are excludable from the definition
of a finance charge by 12 C.F.R. § 226.4(e). See Keer,
above.

Mr. Fry notes that the General Services Administra-
tion has issued a change to FTR para. 2-6.2d to allow
reimbursement of the loan origination fee incurred when
buying a residence at the new official station. GSA
Bulletin FPMR A-40, Supplement 4, August 23, 1982,
However, the revision is effective only for employees
whose effective date of transfer (date the employee
reports for duty at the new official station) is on or
after October 1, 19d82. Unfortunately, as noted above,
Mr. Fry's effective date of transfer was December 20,
1981. Therefore, the revision to the FTRs allowing the
reimbursement of loan origination fees is not applicable
to Mr. Fry.

VA FUNDING FEE

section 1829 of Title 38, United States Code, added
by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1982, Public
Law 97-253, 96 Stat. 805 (1982), provides that a "loan
fee" in the amount of one-half of 1 percent of a housing
loan made, guaranteed, or insured by the VA must be col-
lected from the veteran purchaser and remitted to the
Administrator of the VA as a condition precedent to the VA
making, guaranteeing, or insuring a loan. The fee is a
user charge which is deposxted into the U.S. Treasury as
miscellaneous receipts. '

The "loan fee" or "funding fee" is not the same as
the VA fee for loan application. It is imposed in addi-
tion to a loan origination fee, which is a fee payable by
the borrower to the lending institution and is limited by
the VA to an amount not to exceed 1 percent of the amount
of the loan. 38 C.F.R. § 36.4312(d)(2) (1982). The loan
origination fee compensates the lender for expenses
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incurred in originating the loan, preparing documents, and
related work.

We held that a prior VA funding fee imposed by the
Veterans' Readjustment Benefits Act of 1966, 38 U.S.C.
§ 1818(d) (repealed in 1970), was not reimbursable under
section 4.2d of Office of Management and Budget Circular
A-56 (June 1969), a predecessor to FTR para. 2-6.2d.
49 Comp. Gen. 483 (1970). Specifically, we determined
that the prior funding fee constituted a finance charge
since, like the current funding fee, it is paid by the
veteran purchaser incident to and as a condition precedent
to his obtaining from the creditor a loan that is guaran-
teed by the VA, Further, the fee was not specifically
excluded from the definition of a finance charge by
12 C.F.R. § 226.4(e).

The current VA funding fee imposed by the Omnibus
Budget Reconciliation Act of 1982 is substantially similar
to the prior funding fee discussed in 49 Comp. Gen. 483,
above. In Veterans Administration, B-209945, June 9,
1983, 62 Comp. Gen. 456, we found that the current fee is
also not excluded from the definition of a finance charge
by the current provisions of 12 C.F.R. § 226.4(e). Based
on the rationale stated in our earlier decision, we con-
cluded that the VA funding fee constitutes a finance
charge within the meaning of Regulation Z, since it would
only be imposed in connection with the extension of
credit, as opposed to a charge imposed for services
rendered without regard to whether credit is sought or
obtained. See Donald W. Espeland, B-186583, March 30,
1978. Therefore, reimbursement of the current VA funding
fee is prohibited by FTR para. 2-6.2d, regardless of
whether the fee may be considered similar to a loan origi-
nation fee or any of the other expenses authorized by FTR
para. 2-6.24(1).

Accordingly, we hold that both the loan origination
fee and the VA funding fee paid by Mr. Fry constitute
nonreimbursable items of real estate expenses.
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