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THE COMPTROLLER GENERAL /,‘L\q’
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20848

FILE: B-212851 DATE: January 4, 1984

MATTER OF: (charles w. Haas

DIGEST: , cjvilian employee, who is a member of the

Army Reserve, may hot use annual leave and
military leave interchangeably for workdays
missed because of performing active duty as
a member of the Reserve in order to avoid
charge of military leave for nonworkdays.
Military leave ordinarily will be used until
it is expended then annual leave will be
charged. But regardless of how leave 1is
charged an employee cannot avoid charge of
military leave for nonworkdays otherwise
falling within a period of military leave by
having annual leave charged on certain days.

This action concerns whether the military and annual
leave accounts of Mr. Charles Haas, a civilian employee at
the Naval Supply Center, Pearl Harbor, Hawaii, were prop-
erly charged from 1980-1982 for periods that he was absent
from his civilian position while performing active duty as
a member of the Navy Reserve.! We conclude that both
leave accounts were properly charged and no adjustments in
the accounts are warranted.

Military leave for civilian Pederal employees is
authorized in subsection 6323(a) of title S5, United States
Code. It provides that civilian Federal employees who
are members of Reserve units of the Armed Forces accrue
15 days' leave each fiscal year which may be used for days
they are ordered to active duty as members of an Armed
Forces Reserve unit. Prior to October 1, 1980, this leave
accrued on a calendar year basis. However, this was
changed with the enactment of Public Law 96-431, Octo-
ber 10, 1980, 94 stat. 1850, which amended 5 U.S.C.

§ 6323,

1 The request for a decision was made by the commanding
officer of the Naval Supply Center, Pearl Harbor,
Hawaii, and was forwarded here by letter dated
August 23, 1983, from the Office of the Comptroller

of the Navy. /3319 )
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than military leave for days he is absent
from his civilian employment while per-

forming active military duty under orders
at his own option. However, the employee

may be involuntarily assessed annual
leave, or leave without pay if appro-

priate, for the days he is absent from

civilian employment to perform active duty
for training after his military leave has

been exhausted. 1In that situation the

employing agency should ordinarily charge
the first 15 days of active duty to mili-
tary leave, and then charge the days of
absence from employment for the perform-
ance of additional active duty to annual

leave or leave without pay.* * *"

Matter of McMillian, cited above. See

also 41 Comp. Gen. 320 (1961).

Additionally, we have held that the 1980 amendments
to 5 U.S.C. § 6323(a), which changed the accrual basis for
military leave from calendar year to fiscal year, did not
change this long-standing principle., See Matter of

McMillian, cited above.

While it is unfortunate that Mr. Haas
of the change in the law, the fact remains
October 1, 1980, the law required military
and be charged on a fiscal year basis, and
aware of any authority which would provide
to this requirement.
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