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DIGEST:

Brooks Act procedure for selecting axchi-
tectural or engineering (A-E) firms to
perform A--E services does not apply where
the contracting agency reasonably detir-
mines that a contract for technical sup-
port services can be performed by persons
who simply have engineering training and
does not; require a professionally licensed
A-E firnm.

The Department of Energy (DOE) has requested our
opinion regarding the applicability of the procedure
set out in the Brool;s Act (40 U.s.C9 § 541 et seq.
(1976)) to the procurement of services from nengineers to
review and analyze engineering-related reports prepared
by grant applicants. The Brooks Act procedure, which
must be followed in procurements of professional archi-
tectural and engineering (A-E) aervices, does not in-
clude price competition. DOE's solicitation (request
for quotations 82-04), which requires that the con-
tractor's review team be comprised of "dogreed" engi-
neers (persons who have completed formal engineering
training), indicates that the selection deciston will
include consideration of the competitor's prices. DOE's
request follows the filing with DOE of a protest by the
American Consulting Engineers Council that the procure-
ment improperly does not conform to the Blroo)s Act pro-
cedure.

In our view, the Brooks Act does not apply In this
situation.

The Brooks Act applies to the procurement of ser-
vices which uniquely or to a substantial or dominant
extent logically require performance by a profession-
ally licensed and qualified A-E firm. Such services
essentially consist of design and consultant services
typically relating to E'oderal construction or related
projects. tlinneman uflXJ.roering--reconsideration,
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8-184770, March 9, 1977, 77-1 CPD 171, In our recent
decision in Association of Soil and Foundation Engi-
neers -- ReconisiderationT 0-2013954 2, lay 6, 1982, 61
JMiip. Gent # 82-1 CPD 429, aff'd, D-201395,3,
June 23, 1982, 82-1 CPD , we stated that whether a
procurement uniquely or to a dominant extent requires
performance by an A-E firm necessarily is a matter
within the sound discretion of the contracting agency
to deoide. The legislative history of the Act, we
stated, does not require that contracts be awarded to
A-E firms merely because architects or engineers will
perform any part of the contract work. Consequently,
we concluded that a contracting agency, within the
bounds of sound judgment, is free to decide that a
particular award need not be restricced to profes-
sional engineering firms, even if the specifications
call for the use of engineers.

DOE has concluded that it requires a contractor
who can provide personnel having a technical background,
demonstrated by completion of an engineering course of
study, but that the Government does not require the
services of a licensed professional engineer. The
materials POE has submitted to our Office indicate that
the agency's primary concern in selecting a contractor
in to hire a firm experienced in the administration
of energy-related grvnt'programa. The contractor is
to review the technical suitability of proposed work
and to assess the value of proposals in fulfilling the
objectives of the supported program, which is to pro-
mote, fund, and encourage the development of ideas
concerning energy conservation.

As stated above, it is within the contracting
agency's judgment to decide that a professional engi-
nearing firm is required to meet agency needs that
may necessitate some engineering work. We simply
see no basis for questioning DOE's judgment that the
services of a licensed professional engineer are not
required for the assistance sought by this RFQ. Thus,
the Brooks Act procedure would not apply in this in-
stance.
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