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MATTER OF: Louise Fung, et al. —@titlement to Night
Differential Evgf

by their supervisor from 8 a.m. - 4:30 p.m.
to 4:30 p.m., - 1 a.m. for a period in excess
of 2 weeks so they could be present during
annual inventory of furniture and equipment,
claim entitlement to night differential pay.

| Although prior approval for schedule change

; was not received from appropriate official, .

i ; employees are entitled to night differential

pay for work performed between 6 p.m. and

6 a.m. 36 Comp. Gen. 657 (1957), distinguished.

| .

! DIGEST: Four employees, whose schedules were changed
i

\

\

}

The issue in this case is whether employees whose tours
of duty have been changed to night shifts for a period of 2
weeks but without prior approval are entitled to night dif-
ferential pay. We conclude that under the circumstances the
absence of prior approval for the change in tours of duty
will not defeat the employees' entitlement to night differen-
tial pay.

This decision is in response to a request from
| Ms. Deborah S. DuSault, Acting Director, Personnel Systems
| and Payroll Division, Department of Housing and Urban De-
velopment (HUD), for an advance decision concerning the en-
titlement of Louise Fung, Robert Jones, Richard Cole and
Vaosa Tagaloa to night differential.

The four individuals, employees of HUD Region 9, had a
regular tour of duty from 8 a.m. to 4:30 p.m. For the period
from August 7, 1980, to August 23, 1980, their tour of duty
| was changed to 4:30 p.m. to 1 a.m. in order for them to be
' present during an annual inventory of furniture and equip-
ment performed by a private contractor. It appears that the
employees' supervisor, Ms. Flora C. Gee, Director of the Ad-
ministrative Services Division for Region 9, assigned the em-
ployees to the new duty tour, but she did not have authority
| to change their hours of work. She subsequently requested
approval from Mr. Roderick O. Symmes, Director of the Office
of Regional Administration. By memo of August 19, 1980,

Mr. Symmes approved Ms. Gee's request for the change in tour
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of duty and for night differential pay and stated that the
approval was to cover the period from August 7, 1980, to
August 23, 1980. Ms. DuSault has asked whether the employ-
ees' entitlement to night differential is affected by the
fact that their change in duty tour was not authorized in
advance by the appropriate official.

_ The authority for payment of night differential is
contained in 5 U.S.C. § 5545(a) (1976), which provides, in
pertinent part, as follows:

"Except as provided by subsection (b) of this
section nightwork is regularly scheduled work
between the hours of 6:00 p.m. and 6:00 a.m., * * *

"Except as otherwise provided by subsection (c) of
this section, an employee is entitled to pay for
nightwork at his rate of basic pay plus premium
pay amounting to 10 percent of that basic rate."

In 36 Comp. Gen. 657 (1957), we analyzed the phrase
"regularly scheduled work" in connection with night differen-
tial entitlement and stated that, "standing alone, the word
'scheduled' as here used carries with it the import of 'duly
authorized' since Federal employees normally work schedules
established by proper authority." 36 Comp. Gen. 657, at 659.
Section 6101(a)(3)(A) of title 5, United States Code, re-
quires that assignments to tours of duty be scheduled in
advance, and, as we stated in 36 Comp. Gen. 657, supra, it
is contemplated that such schedules are duly authorized.
Although the tours of duty here in question were not duly
authorized in advance, the employees were apparently notified
in advance of the change. We do not feel that the lack of
due authorization in advance defeats the entitlement of
these employees to night differential in view of the circum-
stances of this case. The proper official authorized the
tour of duty change, he did so soon after the change was
made, and he provided that his authorization was to be
retroactive.

The facts in the present case are distinguishable from
those presented in 36 Comp. Gen. 657, supra. In our prior
decision we considered the entitlement of employees to night
differential pay where the employees worked a one-time shift
at night and did not have their tours of duty rescheduled.
We held that such employees were not entitled to night dif-
ferential pay for irregular or occasional work at night
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except where the work was "regularly scheduled" to occur

at least 1 day during each of 2 or more workweeks. 36 Comp.
Gen. 657, at 660. In the present case, the regular tours

of duty for these four employees have been rescheduled by
their supervisor for a period of more than 2 weeks. Under
these circumstances, we believe these employees are entitled
to night differential pay for work performed between 6 p.m.
and 6 a.m. during this period.

Accordingly, we hold that the claims for night dlfferen—
tial pay may be paid, if otherwise proper.
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Acting Comptrollér General
! of the United States





