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DIGEST: In 1967, Corps of Engineers, North
Pacific Division, and Columbia Power
Trades Council, representing wage
board employees at hydro-electric
power plants negotiated a double
overtime provision in their agree-l
ment-. Double overtime was stopped

- by agency following our decision
in 57 Comp. Gen. 259, February 3,
1978. In light of section 704
of Civil Service Reform Act which i
overruled our decision, and although
wages are not negotiated, provision
for double overtime is preserved by
section 9(b) of Pub. L. 92-392. /

Is double overtime pay authorized for wage board
employees of the U. S. Army Corps of Engineers who are
covered by the special Pacific Northwest Regional
Power Rate Schedule? This question is presented by
Mr. R. Loschialpo, Chief, Office of Personnel, Office
of the Chief of Engineers, Department of the Army.

For the reasons stated below, we conclude that
double overtime is authorized for the wage board
employees of the Army Corps of Engineers who are
covered by the special Pacific Northwest Regional
Power Rate Schedule.

The letter requesting a decision from the Corps
of Engineers provides us with the following background 1
information. On January 30, 1956, the Army-Air Force
Wage Board (now the Department of Defense Wage Fixing
Authority) authorized all wage board employees at hydro-
electric power plants operated by the Corps of Engineers,
North Pacific Division, to be paid in accordance with
the provisions of the special Pacific Northwest Regional
Power Rate Schedule. The schedule was based on the wage
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rates and-pay practices of the electric power industry
in the area. Among other things, the schedule provided
for an overtime rate of double time (twice the base
hourly rate) for hours worked in excess of 40 hours per
week and on holidays. When the first contract with the
Columbia Power Trades Council,. the union representing
the-employees, was approved on February 10, 1967, it
included a provision stating that overtime would be
paid at twice the applicable rate of compensation.

On August 19, 1972, Pub. L. 92-392, 86 Stat. 564,
amended subchapter IV of chapter'53 of title 5, United
States Code, to establish a statutory system for fixing
and adjusting the rates of pay for prevailing rate
employees. Section 9(b) of that law, 5 U.S.C. § 5343
note, provides in substance that the amendments shall
not be construed to affect the provisions of contracts
in effect on the date of enactment pertaining to wages
and other employment benefits for prevailing rate
employees and resulting from negotiations between
agencies and employee organizations. Section 9(b) also
preserves the right to negotiate for the renewal,
extension or modification of such contract provisions.

On February 3, 1978, in Department of the Interior,-
57 Comp. Gen. 259, we held that payment of overtime to
employees covered by section 9(b) in excess of one and
a half times their basic rates was precluded by 5 U.S.C.
§ 5544, notwithstanding the fact that their negotiated
contracts contained provisions for double overtime.
In view of this decision, the DOD Wage Fixing Authority
on April 13, 1978, directed that the payment of double
overtime previously authorized for Corps of Engineers
employees be terminated.

However, because this decision overturned practices
of long standing and to cushion its impact, we issued
another decison on June 23, 1978, 57 Comp. Gen. 575,
which stayed the implementation of the holding in
57 Comp. Gen. 259 until the end of the second session
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of the 96th Congress to give interested parties an
opportunity to obtain statutory authority to negotiate
double overtime.

On October 13, 1978, statutory authority to
negotiate double overtime for section 9(b) employees
was enacted in section 704(b) of the Civil Service
Reform Act of 1978, Pub. L. 95-454, 92 Stat. 1218,
which provided that overtime could continue to be
negotiated for such employees without regard to
5 U.S.C. § 5544.

In enacting section 704, the Congress made it
clear that it was overruling our Department of the
Interior decision and that it was providing "specific
statutory authorization for the negotiation of wages,
terms and conditions of employment and other employ-
ment benefits traditionally negotiated by these
employees in accordance with prevailing practices
in the private sector of the economy." Conference
Report (to accompany S. 2640), House Report No. 95-
1717, October 5, 1978, p. 159.

In light of the enactment of section 704, we
reconsidered our February 3, 1978 decision regarding
overtime pay in Department of the Interior, B-189782,
January 5, 1979, 58 Comp. Gen. 198. Since section
704(b)(B) specifically provides that the pay and pay
practices of employees covered by section 9(b) of
Pub. L. No. 92-392 shall be negotiated without
regard to subchapter V of chapter 55, title 5, United
States Code (which contains section 5544 pertaining
to overtime pay for prevailing rate employees), we
overruled our decision of February 3, 1978, insofar
as it had invalidated overtime contract provisions
of Interior's prevailing rate employees.

The DOD Wage Fixing Authority, however, has not
rescinded its order prohibiting double overtime and,
as a consequence, these Corps of Engineers employees
are the only employees working in the Pacific North--
west Region at hydro-electric power plants who are
not being paid double overtime.'
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The Corps of Engineers believes that section 704
of the Civil Service Reform Act was intended to include
employees covered by the Pacific Northwest Power Rate
Schedule in order to keep uniformity in the region and

z-- to continue a practice of 22 years which accords with
practices of the electric power industry. Accordingly,
the Corps of Engineers urges us to rule that double
overtime is authorized for these employees.

Section 9(b) provided essentially for the preser-
vation' of the wage and benefit provisions contained in
negotiated employment contracts covering Government
prevailing rate employees. Prevailing rate employees
of both the Department of the Interior and the Corps of
Engineers were then covered by contracts calling for
the payment of double overtime. The Department of the
Interior's double overtime provisions were negotiated;
the Corps of Engineers' contracts provided for double
overtime on the basis of administrative wage determi-
nations using prevailing practice as a guide.

In our earlier decisions we concluded that despite
the double overtime contract provisions and the pro-
visions of section 9(b), Department of the Interior
employees and Corps employees by extension were not
entitled to be paid double overtime. Those decisions
were premised upon the lack of authority to have nego-
tiated double overtime contract provisions in the
first instance. The Congress, in-enacting section 704
of the Civil Service Service Reform Act of 1978, over-
rode that interpretation.

- In light of the Congressional action making clear
that prevailing rate employee wage and benefit contract
provisions were to be preserved without regard to any
question as to the authority underlying those provisions,
it is our view that there is no proper basis for distin-
guishing Corps of Engineers' prevailing rate employees
from those of the Department of the Interior so far as
the issue of double overtime is concerned.
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Therefore, we conclude that the wage board
employees of the Corps of Engineers who are covered
by the special Pacific Northwest Regional Power Rate
Schedule are entitled to be paid double overtime.

A further question arises as to whether retro7
active payments may be made to the Corps of Engineers
employees affected by this decision since they have
been-paid time and a half for overtime since the
implementation of the Department of Defense Wage
Fixing Authority directive. In decision 57 Comp.
Gen. 259 (1978), modified by 57 id. 575 (1978), we
held that implementation by the Department of the
Interior of our decision prohibiting double over-
time should be delayed until Congress had time to
act on the matter. There is no reason why the stay
of implementation should apply to Department of the
Interior employees and not to Department of Defense
employees. As noted above, Congress by enacting
section 704 has permitted the continued payment of
double overtime under section 9(b). Therefore, we
conclude that corrective payments shall be made to
Corps of Engineers employees whose overtime pay was
reduced pursuant to the DOD Wage Fixing Authority's
directive of April 13, 1978.

Acting Comptroller eperal
of the United States

-5-




