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DIGEST: Enlisted meinber's peTiod of authorized ~~cess 
leave pending appellate review 0£ his court­
ma.rtial including a bad conduct discharge is 
c-reditabh $ervice for computing period served 
on term of enlistment and~ even though court­
martial sentence w~s approved and discha.'t'ge 
effected theTeafte~,period of such leave is 
not to be included in unexpired part of member's 
enlistment upon which computation. 0£ re<:ouproent 
of raenlistment bonuses is based. 

This action i& in resp9t1Se to letter (ATZL-GM-FA (MP)} from 
Major Kenneth M. We-st, USAi Finance and Accounting Officer, 
FoTt Leavenworth, Kansas, ·requesting ~n advance decision concern .. 
ing whether a period of eX-C..e.$$ leav~ should be considered as a 
pol'tioll of the unexpit:etl part of the term of ~ul.istment of fonner 
l?tivate _ ~ USA) , in coni.puti:ng the amount 
of re~nlistment bonuses to be Teeouped from Private ~ The 
'request was assigned control tlUlllber DQ.-.A .. 1235 by the Department 
of Defense Military ~~y and A.llowance Cormrlttee and was forwarded 
to this Off ice by Office of the Comptroller of the Arrt!'J letter 
dat~d April 30, 1975 (DACA-FA,'f~P). 

The submission present& the following facts. Private 
reenlisted in the Army for a pedod of 6 years on Octo.bet' 21, 
1970, at which time he was a Specialist, E .. 5, ·with over Z years 
of setvi~e. Incident to that raenlistm.ent he ltas paid a total 
of $6,000 in reenlistment and variable reenlistment bonuses. 
During the period of De.~ember 241 1972~ through January 23, 1973~ 
he was in an absent without ;;>fficial l~ve status,. He was tri~d 
befot:e a special court-m.nrtial, fQ-t.tnd guilty -0n various charges 
and eentenced to be confined at haTd labor for 2 months and to 
be discharged from .the se"(l{iee w~th e. bad conduct discharge. He 
se-rted the confinement portion of hla sentence .and, pending the 
completion -of the appellate :review of hi$ trial a$ r.equ~red 9Y 
Article 66. Uniform Code of Milital:y Justic~, 10 u.s.c. 86&/(1970), 
-was restored to duty. Effective the dat~ be was re&.toTed to duty 
(May 4, 1973), Private ~as authorized excess leave under 
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paragraph 5·2d(3} of ~rary Regulation 630-5, in effect at the 
time, llhich leave was voluntary on his pa't't with the understand­
ing that no pay or all~ces would accrue to him during such 
leave. PTivate rflmQined in such eJ<C.$S5 l~a1Te status until 
hia Hntence was affirmed and his bad conduct discharge was 
executed effective October 25, 1974. 

Since because cf his misconduct the member failed to complete 
the 6-year t~'till of enlis~nt for -which the bonuses we-re paid, 
partial recoupment of the bonus~s is required... The Finance and 
Accounting Office~ indicates that under the applicable provisions 
of Part One, Chap~r 9 • .)Dep.ar~nt of Defense Militai:y Pay and 
Allowances Entitlements Manual (OODPM), the amount of sllch bonuses 
to be recou.pi!d is computed on a percentage bas.is fo~ that po1:tion 
of the reenlistment r~ining to be served. Ha indicates that 
since the period of excess leave was an authorized absence from 
duty, and is considered creditable service in accol:dance with 
cuTrent regulations, it is consideTed as time s~rved on the enlist~ 
ment when determining the amount of the bonu~es. to bit rec<mped. 
However, the Finance and Accounting Officer questions wheth4r 
the inclusion Qf excess leav~ as creditable se:rv-ic~ in computing 
bonus Tecoupment is proper since,. although the membet"'s excess 
leave was authorized, he was not (at his ~ request) pet:forining 
the duties. of his Jllilit.a.1:)' occupatfonal specialty; OJ:' any other 
military duties, for liihich he contracted when he -reenlisted. 
Thus, the Finance and Accoimting Officiar asks "Whether such excess 
leave is to be considered creditable set"'lice and, therefore, also 
consid~red as time setved 'Wh£n determin:$.ng the aJtlt)unt of reenlistM 
ment bonuses to ~ recouped from Private • 

The statutoxy authority undet' which Private was paid 
reenl htment and variable ~e.enlist:ment bonuses is 37 u. s. c. 308 ... i 
(1970}. Sub~ection 308(d)jof title 37 (Supp. IV, 1974), as 
amended by the Armed Forces Enlisted Personnel Bonus Revision 
Act of 1974, Public Law 93-277t 88 Stat. 119, 120, which assen­
tially restated fotmer subsection 308(er/ provides as follows: 

"(d) A member who voluntarily, or because of 
his tnisconduct ·does not complete the tenn of enlist· 
~nt for which a bc>n.us was paid to him under this 
section shall refund that pereent~e of the bonus 
that the une2S£ired Eart of his enli~t:ment is of the 
~ot,al enlisanen~ period for whic~ the bonus was Ea!d. 1 ~ 
(Emphasis added.) 
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'I.'hat provision is the sole statutory authority for denying or 
curtailing bonus~s o-the~se authod~ed under 37 u.s .. c. 308.-..;.. 
Compare 49 Comp. Gen. 829"J(1970). tfndel: its provisions the 
amount to be rec-ouped ts to be based on 11 the unexpired put of'' 
the member's '1e-nli:stment .. 11 

111 this regard parag'taph 10923,~DODPH (change 35, January 25, 
1974), in effect at the time of Priv~te discharge pro~ 
vided that time lost during a period for which a r~enlistment 

, bonus was paid must be made good befor-e discharge o-r, a pro ~ 
part of th~ bonus must be recouped.. S:uch "time lost, 11 however, 
is that time which an etiliSt-t!d member h to make im pu-rsua.n.t to 
10 u.s.c. 972j{l970). S~e 49 Comp. G~n. 829;1--suE.,r~~ and 33 Comp. 
Gen. 513J( 1954). Section 972:jP-rovides as follows: 

ttAn enlisted nternber -0f an ~rmed force who--

11 
( 1 ) des~rts; 

H ( 2.) is absent f r-0m his organization, 
station~ or duty for more than one day 
without propel'.' authority t as -Oetennined 
by competent ~uthority; 

"( 3) is confined for more than -one day 
while awaiting tdal en<l <l:i.sposit:Lon of 
his case1 and whose conviction has become 
fin~l;. 

11 
( 4) is confined fo :r more than one d.e.y 

unde:r a sentence that has become final; or 

"(5) is unable for more than one day, as 
de.te:nuine<l by compE.tent <1Ut11ority, to pe\'.f¢m 
his duties because of intempe~ate use of dn:igs 
or alcoholic liquor, oT because of disease o~ 
injul')' resulting from his misconduct; 

is 1iable1 after his retuni to full duty, to serve 
for a period that, when added to the period that he 
served before his absence. f 1!'om. duty, amounts to the 
term for 'vhich he was enlisted or inducted. a 
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While such time lost includes periods of absence without leave 
and periods of eonf inement~ it do~s not include periods of 
excess leav4!1 and; as the Finance and Accounting Officer recog .. 
nizes, the applicable provisions- of the DODPM do not i;equire 
excluding excess luv~ fl:'om creditable service in computing 
recoupment of 't'een.listtnent bonuses or for othtt purposes.. See 
OODPM pa"ragraph 10104b and Table i .. 1 .. 2, Rule 1./ 

Private excess l~ave status was authodze.d unde.r 

i?.2 
:!£'?~ 

paragraph 5 .. 2d(3) of AR 630--5 (change 5, September 3, 1971) 
'Which p~ovided that th~ officer exercising general court-ma~tial 
j udsdiction ove'l' a-n accused nma.y grant ~cess leave foT an 
indefinite period, pending appellat& review, upon application 
by an accused11 whose sentence includes a dismissal, dishonorable 
discha.rge, or bad conduct di$cba-rge. Such e..~cess leave is leave 
authorized pursuant to 37 u.s.c. 502(b)j(1970) for which pay and 
most allowances do not accrue. We have indicated that pU't$uant 
to 37 u.s.c. 502(b)}a member may be in an excesS: leave active 
duty status. See 47 Comp. Gen. 46~; 469 (19'68), and 44 Comp .. 
Gen. 830.j(l965). . 

While a member may not be placed in an excess leave status , 
without his consent (52. Comp. Gen .. 482./(1973) and 46 Comp. Gen. 2.6LJ 
(1966)), the decision whether or not to grant such leave is still 
generally discretionary filth the milita:tj' contn.a.nder. 'l'hus1 

Private could have b~en denied excess leave and required 
to remain at his mi.litat'Y duty station and to perform military 
duties. In any event it has b$eti held that thf! purpose of enlist­
ment bonueea is to offet a substantial financial inducement solely 
in exchange fat rtenlistment. Once the right to a bomts is vested 
in the member nothing appears in 37 u.s.c. 30a'f._~o euthorize curw 
tailing such bonus by reqdring the i:oomber to continue to qualify 
in a critical military skill o~ to satisfactorily perfonn his 
duties in the speeialty for which the bonus was autboriie<l. See 
45 Comp. Gen. 379,_;(1~66) and compare 49 Comp. Gen. 829~(1970). 

Accordingly., it is our view that in ac.~ordanc~ with applicable 
regulations ?riv.ate period of eXceS:S leave is to be included 
as cr4ditable service in datexntlning the unexpired part of bis 
enlistment for bonus -recoupm.ent purposes. 'rh:e voucher and leave 
record enclosed with the submission are -retutned. 

In addition the Finance and Accounting Officer presents a 
question which does not apply to Private case. ~ situa~ 
tion involves excfUJs leave which b~gins subseqkent to or extends 
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beyon<l th~ date the member's ~nlistment ·aould ha~e expire~. In 
that situntion, if the member has lost time which must be made 
good as req1lired by DOI>l?M, paragraph 10104c,Jis the pe.riod of 
excesa leave to be counted towards making up· the lost time? 

In view of the conclusion reached in this case it appears 
that a p.e-riod of excass leav-~ after expiration -of the tnimlber' s 
term of enlistment would be counted towa-rds making up lost time • 

·. ,• .·· .... ·. 

. .., 
·, ~JJU\f Cooiptrolle--r General 

of the United States 
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