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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STA'F:‘.‘S o " ' . ;
" WASHINGTON, D.C. 20548 o )

February'l, 1973

Ideutenant Colonsl G, L. Bottorff, rc
Finsnce Cfficer .
Hesdaquarters 2nd Armored Division
Yort Hood, Texas ?6516

Daar Colonel Botiorf!:
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»
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Further reference is made to your letter dated May k, 1972,
AIBAAFO; with enclosures, forwarded to this 0ffice by commanieation
dated Augnat 12, 1972, of the United States Army Finence Center,
recuesting & decision as to whether SF5

., USA, i3 entitled to a lump-zum readjustment payment
incident to his release from active dubty as a temporary eaptain in
the Army nf tha United States cn June 29, 1971,

The racord shows that Mr, 4 enlisted in the North Carolina
Netional Guard on Rovember 19, 1958, end served on active duty or
active duty for tmining during the ronowing puiods while a mm:m-
of the Natiomal Cuard: -

June 1k to xcvmbar 18, 1959,
Rovesber 19 to Decenber 6, 1959, .
- Angust 6 to August 21, 1960,
Juna 3 to Jume 13, 1961,
CJune 10 to June 2k, 1962,
June 8 to June 23, 1963, .
June 27 to Jaly 12, 1964,
July Y1 to July 25, 1969,
July 10 to July 20, 1966.

The record alsosbowetlmtenaulyal, 1966, Hr. ves
cemmissioned a second lieutenant in the Army MNational Guard of the
United States and on June 30, 1957, he was ordered to active duty in
the Arsy ia that grade, He was promoted to the terporary grade of
captain on March 10, 1969, and apparently involuntarily released
fram active Gu’y as an officer effective June 26, 1971, under the
provisions of vection XIV, chapter 3, Army Regulation 635-100, due
to expiration of active duty commitment and disapproval of request
for extension of service. ‘Thereafter, ¢n July 19, 19571, the claimant
states that he enlisted as a specialist S in the regulsr Amy in
sthich he 1s now serving.
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Since Mr. had completed only four years' contimuous active -

duty in the Arny immediately before his lnvoluntary release from
active duty, he wishes to include hils-active duty service in the

National Guard with his active duty service in the Army to reach the
five yearu' continmuous active duty necessary to qualify for readjust~ :
pent pay. While you are not eertain as to whether that would be .
yroper, you indicate, as does Mr, that our decision at 39 Comp

Gen. 223 (1959) appears to support Mr. | ‘ claim,

The sta.tutory authority for the payment of Iump-sum reaa,jusiment
payment is contained im 10 U,S.C, 687, subsection (a.) of which provides
in pertinent part as fouows-

"(a) * # # g member of & ressrve component or a member
of the Army * * * yithout component who is released fronm
active duty involuntarily, or because he was not accepted for
an additional tour of active duty for which he volunteered
efter he had completed a tour of active duty, and who has
completed, immediately before his release, at least five
years of contimuous active duty, is entitled to a readjust-
‘ment payment ¥ * ¥, For the purposes of this subsection--

"(1) & period of active duty is comtimicus if it
is not interrupted by a break in service of more than

30 days;” (Underscoring edded.) .

Section 101(22) of title 10, United States Code, for the purposes
of title 10, defines active d'cxty as follcrws. _

"(22 ) ‘Active d:uty‘ means full-time dnty in the active
military service of the United States. It ineludes duty on
the active 1ist, full-time training duty, anmual training
duty, and attendance, while in the active military service,

.,

* at a school designated as a service school by law or by the |

Secretary of the military department concerned,”

As you iriicate, 4n our decizion 39 Comp, Gen. 223, 225, which ’
nodified 36 Comp. Gen. 129 (1956), we held that a member of a reserve
component may count periods of active duty for full-time training -
(performed on or after August 10, 1956) as part of the contimious
.active duty necessary to determine eligibility for lump-zum readjust-
‘ment pay.  However, as provided in 10.U.S.C. 687(a), a member ia
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entitled to a readjustment payment if he has completed immediately
before his release from active duty at least five years of "continuous
gctive duty.” The five years of active duly must be contimous and if
guch service ig interrupted by a break ix skrvice of more than 30 days,
it does not meet the statutory requirement of being continuous. See
Military Pay and Allowances Entitlements Menual, paragraph LO413.
There iz nothing in 39 Comp. Gen, 223 indicating that periods of active
duty for full-time training mey be counted as part of the contimuous
active duty where any such service is interrupted by a breek of more
than 30 days. . , | ,

¥While in Mr, case the four years'! service he performed
from June 30, 1967, to June 29, 1971, on active duty in the Army was
contimous, most of the perlods of active duty or active duty for
training he performed as a member of the Nationasl Guard during the
yoars 1959 to 1966 vere separated from each other by breaks in service
of more than 30 days and’all such periods were separated from his
active duty in the Army by breaks of more than 30 days. Therefors,
such Nationsl Guard service may not bé combined with Mr,
four years active duty in the Army to-entitle him to a readjustment
paymnt Cmnpa.re apswer. to question a, B-175T71, June 7, 1972,

Contrary to Me, views, -_tha mery fact that his membership
in the National Guard was uninterrupted and that he was transferred
directly from the Natlonal Guard to active duty in the Army affords no

- basis for the allcwance of his ¢laim unless It 18 shown that hia .
"asotive duty” for training in the National Guard was uninterrupted by =
& period of inactive service of less than 30 days. On the record .
Vefore us, except for the brief pericds of active duty or active duty
for training noted sbove, during. the period of his membership in the
National Guard, Mr. may not be considered as being on “active .
duty”" as a member of the National Guard a8 defined by 10 U.5.C. 101(22), ,
for readjustument payment purposea

- Accordingly M, is not entitléd to 8 readjustment payment
end the voucher and supporting papers included with your letter wi.u.
be reta.ined here.. , . st

_Sinc&reu_ yours,

LTS ¢

I 'Paul G. Dembling
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;i;;"’ Cotp* roller General , S T
T et the United Statea o '






