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MATTER OF: Temporary Lodging Allowance

DIGEST: The Joint Travel Regulations may be amended
to authorize temporary lodging allowances to
members of the uniformed services when inci-
dent to a permanent change of station they
perform temporary duty en route within the
limits of their new permanent duty station
prior to reporting to that station. This
allowance may be paid at the time the member
reports to the temporary duty station. If
the temporary duty station is not within the
limits of the permanent station, temporary
lodging allowances are not authorized and ih
the absence of a more specific proposal with
respect to this situation the regulations
should not be amended to provide this
entitlement.

This action is in response to a letter dated
July 16, 1982, from the Assistant SecreLary of the Navy
(Manpower and Reserve Affairs) requesting an advance
decision on whether we would object to a proposed amend-
ment to Volume 1 of the Joint Travel Regulations (I JTR)X
which would authorize a temporary lodging allowance at
the time a member, who incident to a permanent change of
station, is assigned to temporary duty en route, in the
same location as his new permanent duty station. We
have no objection to such an amendment since the member
has arrived at his permanent station.

We have also been asked whether our answer would be
different if the temporary duty station is not within
the limits of the new permanent station, but is in close
proximity to it. Since a member is not at his permanent
station and a temporary lodging allowance is a permanent
station allowance no entitlement exists and the regula-
tions should not be amended.

The request has been assigned PDTATAC Control
Number 82-17 by the Per Diem, Travel and Transportation
Allowance Committee.
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The request for such an amendment arises as a
result of the Navy's establishment of several schools in
Honolulu, Hawaii, where many permanent Navy stations are
located, both ashore and afloat. Navy members are being
assigned on temporary duty to these schools prior to
assuming new permanent assignments, also in Honolulu.
Because the members have arrived at what will become
their new permanent duty station, their travel status
has been terminated for the purpose of receiving tempo-
rary duty allowances. Although they have arrived at
their permanent stations, under the present regulations
they are not entitled to temporary lodging allowances
because they are presently assigned to temporary duty
and have not reported to their new permanent stations.
As a result, members in this situation with dependents
must choose between the options of leaving their depend-
ents behind at their old permanent duty station, or
providing them with hotel accommodations in Honolulu at
the member's own expense.

Normally, members reporting to temporary duty sta-
tions-are entitled Jo temporary duty allowances under
1 JTR, para. M4200?' However, 1 JTR, para. M4201-5J'
specifically precludes such entitlement where the travel
or temporary duty is performed within the limits of the
permanent station.

Payment of temporary lodging allowances is author-
ized under 37 U.S.C. § 40541976). The allowance is
payable for the purpose of partially reimbursing a ser-
vice member for the more than normal expenses incurred
for temporary lodgings and the expense of meals when
permanent quarters are not available at the time of
initial arrival at a permanent duty station overseas.

The regulation presently provides for temporary
lodging allowances upon a member's initial arrival
(reporting) at a permanent duty station outside the
United States or in Hawaii or Alaska. We have stated
that because the temporary lodging allowance is a
permanent station emolument, there is no basis for
payment of the allowance at the new station until the
change-of-station orders become effective. 43 Comp. -

Gen. 505-X(1964).

In the case of the Navy members assigned to the
schools in Honolulu, however, most of the expenses
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incurred will arise upon their initial reporting to
their temporary duty station, rather than when they are
permanently assigned. Were these members entitled to
temporary duty allowances during the period of their
temporary duty, at least a portion of their expenses
upon arrival would be defrayed. However, where the mem-
ber's travel status for the purpose of temporary duty
allowances is terminated, it would follow that the mem-
ber should be entitled to a temporary lodging allowance
since he would be incurring the additional expenses at
the time he reports to the temporary duty station which
such allowance was intended to defray. In 57 Comp.
Gen. 178 '1977) we held that although jemporary lodging
allowances authorized under 37 U.S.C.4I 405 ordinarily
are not payable to a member until he reports at his
permanent station, the Joint Travel Regulations could be
amended to provide that permanent-change-of-station
travel terminates when a member reports for temporary
duty at the home port of the two-crew nuclear submarine
to which he is permanently assigned. At this time he
becomes entitled to temporary lodging allowances. We
believe the amendment being considered fl lows rationale
similar to that set out in 57 Comp. Gen.V178 (1977).
Accordingly, an amendment authorizing temporary lodging
allowances for a member and his dependents after the
member reports for temporary duty at the location of his
new permanent duty station may be implemented.

The Navy also submits for our consideration the
question of whether our response would be any different
for schools that are not located within the corporate
limits of Honolulu but are located within the Honolulu
area.

Appendix J of Volume 1 of the Joint Travel Regu-
lationskdefines a permanent duty station as being the
post of duty or official station to which a member is
assigned for duty other than temporary duty. The limits
of such post of duty are the corporate limits of the
city or town in which the member is stationed. If the
member is assigned to a school outside of the corporate
limits of Honolulu, but his permanent duty station is
within its limits, his temporary station will be dif-
ferent from his new permanent station. Thus, the member
would not be entitled to a temporary lodging allowance
under 1 JTR para.%KM4303-1, since he is not at his perma-
nent station.
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We recognize that assignment to temporary duty
outside the corporate limits of Honolulu as opposed to
inside the corporate limits of Honolulu would not change
the member's situation or needs in many cases. However,
the regulations applicable when the temporary assignment
is outside the corporate limits of the new duty station
are more complex and authorizing payment in those cir-
cumstances would require correspondingly complex changes
in the regulations. In the circumstances the regula-
tions should not be amended to permit payment of the
temporary lodging allowance.

We would, however, consider a more specific pro-
posal for paying the allowance when the temporary duty
is performed outside the corporate limits of the new
duty station, including proposed regulatory changes.

Comptroller enera
of the United States
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