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October 20, 1993 

The Honorable Harold L. Volkmer 
Member, United States 

House of Representatives 
Room 370 
Federal Building 
Hannibal, MO 63401 

Dear Mr. Volkmer: 
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This is in response to your letter of September 8. 1993 and 
prior correspondence regarding Mrs. of 
Bowling Green, Missouri and the Social Security oftset which 
was applied to her Survivor Benef i t Plan (SBP) annuity. Our 
Office h~s spoken with Mrs. of your office 
regarding Mrs. 

From the information furnished with your correspondence, it 
appears that when Mrs. reached the age of 62, her 
SBP annuity was reduced by the amount of her social security 
entitlement based on her husband's military service even 
though she had not applied for, nor was receiving, social 
security benefits at that time. 

The SBP, 10 U.S.C. §§ 1447-1455, was designed as an income 
maintenance program for the surviving dependents of 
retirement-eligible service members. The social security 
offset provision reflects the intent of Congress that the 
SBP annuities were to complement social security benefits to 
which the annuitant "would be entitled" based on the 
retiree's military service. Congress intended that the SBP 
annuity of a surviving spouse be reduced at age 62 when the 
soouse became eligible for such social security benefits . 

. , 71 Comp. Gen. 490 (1992). The offset occurs 
whether the survivor has applied for or is receiving the 
benefits or not. s~e Department of Defense Military Retired 
Pay Manual ~ 90514. 

While it is regrettable that there was a delay in the 
response of the Defense Finance and Accounting Service to 
Mrs. inquiry, the fact remains that the offset 
must be applied when an annuitant reaches 62. 

However, Mrs. should contact the Social Security 
Administration regarding t he possibility of obtaining 
retroactive benefits. 



We hope this i s of assistance to you i~ respondi ng t o your 
constituent . 

Sincerely yours, 

f::r::nc~ 
General Counsel 
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DIGEST 

Social Security offset was properly applied to widow's 
Survivor Benefit Plan annuity when widow attained the age of 
62, whether or not she had applied for Social Security 
benefits, because SBP law requires that offset begin when 
widow "would be entitled". 




