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Dear Ms. 

IS8?o'f 

This is in response to your letter dated February 26, 1997, requesting advice as to 
whether frequent flyer miles earned through an employee's persona) travel on one 
airline may be exchanged for frequent flyer miles earned through official travel 
financed with appropriated funds on a different airline where the exchange would 
allow the agency and the employee to each obtain a usable ticket at the time of the 
exchange. 

You state that consistent with travel regulations, Railroad Retirement Board policy 
requires that frequent flyer miles earned through official business travel may be 
used only for official business. Your question arises because some employees hav~ 
frequent flyer accounts on several airlines containing miles earned on both personal 
and government travel, but without sufficient government or personal mileage alone 
to qualify for a ticket. 1 You have provided an example of an employee who will be 
leaving the agency this year who has frequent flyer accounts with Delta Airlines and 
Trans World Airlines, each account containing both government and personal 
mileage. While the total government and personal mileage in each account is 
sufficient to qualify for a free ticket, neither account has sufficient government or 
personal mileage alone to qualify for a ticket. The employee involved would like to 
trade the personal mileage from one account for the government mileage in the 
other account. This would enable the employee to qualify for a ticket for personal 
use on one airline and for a ticket for official business use on the other airline. 

1We understand that Railroad Retirement Board employees are required to file 
quarterly reports with the agency, separately accounting for the government and 
personal miles in each account, in conformance with the requirements set out in 
our decision, Panama Canal Commission, :&257525, Nov. 30, 1994. 
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You have indicated that if this trade is not permissible, the alternatives would be to 
allow the miles to expire, or never use them if they are non-expiring miles; or for 
the employee to use his personal miles combined with government miles to obtain 
tickets for official business, which he would prefer not to do. 

We understand that it is your view that not only the employee, but also the agency, 
would benefit from such a trade, since each would obtain a usable ticket. It is also 
your view that since the agency would obtain a ticket in the exchange, this 
arrangement would not appear to violate the rule that mileage earned on official 
travel belongs to the government and may be used only for official travel. You ask 
our opinion, however, because you have not found a decision of our office 
addressing this issue. 

As you lmow, frequent flyer miles earned on government-financed travel are the 
property of the government and may not be retained by the employee for personal 
use. 63 Comp. Gen. 229 (1984). See also, Federal Travel Regulation (FTR), 
41 C.F.R. § 301-1.103(b) and (f); and Federal Property Management Regulations, 
41 C.F.R. § 101-25.103-2, promulgated by the General Services Administration (GSA). 
In the absence of GSA property disposal regulations providing otherwise, an 
employee may not retain such miles for his or her own use even if, ultimately, the 
government is unable to take advantage of the miles. 69 Comp. Gen. 643 (1990). 
What you propose, however, is not simply allowing the employee to retain for 
personal use miles earned on government travel; you propose an exchange of such 
miles in consideration for miles rightfully belonging to the employee with a resulting 
benefit to both the agency and the employee. 

It is relevant to note that in an effort to encourage cost savings m official travel, 
Congress enacted section 6008, Public Law No. 103-355, 108 Stat. 3367 (1994),2 

which directs the Administrator of GSA to issue guidelines to ensure that agencies 
promote, encourage, and facilitate the use of frequent traveler programs offered by 
airlines, hotels, ai:d car rental vendors by federal employees who engage in official 
travel, for the purpose of realizing to the maximum extent practicable cost savings 
for official travel. Section 6008 further provides that any awards granted under 
such a frequent traveler program accrued through official travel shaLl be used only 
for official travel. To inform agencies of methods availab e to comply with the 
requirements of section 6008, GSA issued Bulletin FTR 17, October 24, 1995, in 
which GS~ referred to its instructions in FTR § 301-l.103(f) directing agencies to 
avail themselves of cost savings opportunities by encouraging employees to 
participate in frequent traveler programs, and authorizing agencies to reimburse 
employees for the cost of entering such programs when it is expected to result in 

25 U.S.C. § 5702, note. 
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savings to the government. 3 Bulletin FI'R 17 also encouraged agencies to use their 
authority under the Government Employees Incentives Awards Act, 5 U.S.C. 
§§ 4501-4507, to develop incentive awards programs under which cash awards may 
be paid to employees who accrue travel savings to the agency through participation 
in frequent traveler programs. 

While GSA's guidance and regulations do not address trading frequent flyer miles 
between an agency and an employee, we believe that a trade of mileage credits 
which would otherwise go unused and which results in savings to the agency by 
enabling it to obtain free transportation, and also provides a benefit to the 
employee, falls within the spirit and intent of the GSA guidance. In addition, such a 
trade appears consistent with the purposes of section 6008, Pub. L. No. 103-355, to 
encourage participation in, and to use awards under, frequent traveler programs to 
realize cost savings for official travel to the maximum extent practicable. Also, in 
our view, the fact that some of the government mileage would be traded to the 
employee would not violate the requirement of section 6008 that such mileage be 
used only for official business travel since ultimately its use in this manner would 
result in the government obtaining a free ticket on another airline for use on official 
business, thus securing the cost savin~ at which section 6008 is directed. 
Accordingly, we have no objection to the trade of mileage credits you propose. 

Since agencies' use of frequent flyer programs and the disposition of mileage credits 
accrued on official travel under such program~ are matters within GSA's purview, 
we suggest you also bring the matter to the attention of appropriate GSA officials. 

Sincerely yours, 

Robert P. Murphy 
General Counsel 

3By its own terms, Bulletin 17 ex-pired December 31, 1996. 
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