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FILE: B-205149 DATE: June 4, 1985

MATTER OF: Walter E. Sidak

DIGEST:

A loan closing fee charged an employee
who borrowed money in connection with -
the construction of a home at his new
duty station was a "finance charge”
which may not be reimbursed under travel
regulations in effect at the time of the
transfer. The employee's submission of
correspondence from the lending institu-
tion advising that the charge was for
the use of money borrowed at below the
prevailing market rate confirms that the
fee was in fact a finance charge.

Mr. Walter E. Sidak an employee of the Department of
the Interior, asks that we reconsider our decision of Decem-
ber 23, 1981, denying his claim for reimbursement of a loan
closing fee he incurred incident to his transfer from
Phoenix, Arizona, to Ord, Nebraska, on February 1, 1980. /
Since the additional information he has submitted in support
of his request for reconsideration fails to establish that
all or any part of the loan closing fee was not included in
the finance charge, our denial or Mr. Sidak's claim is
sustained.

The loan closing fee of $981 represented 3 percent of
the amount Mr. Sidak borrowed to finance the construction of
a residence near his new duty station. The fee was charac-~
terized on the Federal Truth In Lending Disclosure Statement
‘furnished by his lender as a "prepaid finance charge."™ 1In
our decision of December 23, 1981, we disallowed Mr. Sidak's
claim on the basis of paragraph 2-6.2d of the Federal Travel
Regulations which prohibits reimbursement as a real estate
expense of any amount found to be a finance charge under
Regulation 2, 12 C.F.R. § 226.4. Subsequent to that deci-
sion, through the certifying officer, Mr. Sidak asserted

l/ Ms. Kathryn E. Mitchell, Authorized Certifying
Officer, Bureau of Reclamation, Lower Missouri Region,
submitted the request for reconsideration.
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that the $981 charge was not a prepaid finance charge but
rather a closing cost fee covering surveys, appraisal fees,
expense of a credit report, escrow fees, notary fees, legal
fees for title opinion, and expenses for preparing convey-
ances. He stated that these settlement costs were not
separately claimed because they were included in the $981
loan closing fee.

By letter of May 11, 1982, addressed to the certifying
officer our General Counsel responded to that assertion,
noting that a finance charge is defined at 12 C.F.R.

§ 226.4(a) as the sum of all charges payable directly or
indirectly by the customer and imposed directly or
indirectly by the creditor as an incident to or as a condi-
tion of the extension of credit. Whether or not a particu-
lar fee is a finance charge does not depend on how or when
the fee is paid or the manner in which it may be character-
ized by the lender. The certifying officer was further
advised that certain of the items that Mr. Sidak claimed
were covered by the $981 fee were excluded from the finance
charge by 12 C.F.R. § 226.4(e). As a condition to reim-
bursement, however, the lump-sum amount must be itemized by
the lender to show the portion of the fee allocable to each
item specifically excluded from the finance charge by

12 C.F.R. § 226.4(e). Robert E. Whitney, 58 Comp. Gen. 786
(1979), and cases cited therein.

Mr. Sidak has not furnished an itemization of the
expenses that he earlier indicated were covered by the $981
fee, Instead, he has furnished letters from his lender, the
Federal Land Bank of Omaha, and the Federal Land Bank
Association indicating that the fee in gquestion was for the
use of the money he borrowed. Both letters indicate that
the loan closing fee was to protect existing borrowers from
subsidizing borrowers who acquire loans substantially below
prevailing market rates. Since a "finance charge" is a fee
to the borrower for the use of money, the two letters in
fact confirm that the fee is a "finance charge" that is not
reimbursable. Neither supports Mr. Sidak's earlier claim
that the fee was for particular services excluded from the
-finance charge.

Finally, we note that FTR para. 2-6.2d was changed by
GSA Bulletin FPMR A-40, Supp. 4, August 23, 1982, to allow
reimbursement of a loan origination fee if customarily paid
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by the seller or purchaser, as the case may be, in the local
area where the home is located. The amount of the loan
origination fee reimbursable by the Government may not
exceed the amount customarily charged in the locality of the
residence. Since the FTR allowance of a loan origination
fee became effective only for transfers occurring on or
after October 1, 1982, it is not reimbursable to Mr. Sidak,
who transferred on February 1, 1980.
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