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DECISION

FILE: 3-216756 DATE: February 19, 1985
MATTER OF: William Kohler - Overtime Compensation
DIGEST:

1. A former employee of the Coast Guard
whose tour of duty was changed from a
Monday through Friday schedule to a
Sunday through Wednesday and Saturday
schedule, with Thursday and Friday off,
is not entitled to overtime compensa-
tion for the Sunday he worked at the
time of the schedule change. Since the
Coast Guard administrative workweek
extended from 0000 hours Sunday morning
through 2400 hours Saturday night, he
did not work more than 5 days or 40
hours in any one administrative -
workweek,

2. Although the employee contends
otherwise, there is no statutory or
regulatory provision which reguires
scheduling of an employee's two consec-
ative days off at the end of his tour
of duty.

Representative Robert G. Torricelli has forwarded a
letter from Mr. William Kohler, a retired Coast Guard
employee. Mr. Kohler is appealing our Claims Group's
determination of July 26, 1984, (Z-2854181), denying his
claim for overtime compensation. We nhereby affirm that
determination.

Mr. Kohler's claim arose when his tour of duty at the
Coast Guard Support Center, Governor's Island, New York,
was changed from a Monday through Friday work schedule to
a Sunday through Wednesday and Saturday work schedule,
with Thursday and Friday off. The Coast Guard states that
the tours of duty in each of the shops performing Public
Works functions were changed to include weekend coverage
after it was determined that it would be more effective
and economical to eliminate the emérgency service team and
have the individual shops handle emergencies. The Coast
Guard states that the local union was consulted and the
impact and implementation of the management decision was
negotiated as required.

031951



B-216756

Mr. Kohler claims that he is entitled to overtime for
the first Sunday he was reguired to work after nis
schedule was changed because that was nis normal day off
and, therefore, he worked 6 days in 1 week. He also
contends tnat his changed schedule violated overtime
regulations requiring that an employee must be granted
2 consecutive days off at the end of nis tour of duty.

It appears that Mr. Kohler was covered by the
overtime provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA)
as well as the overtime provisions of Title 5 of the
United States Code. 1In such situations an employee is
entitled to receive compensation under whichever law
provides him with the greater benefit., 54 Comp. Gen. 371
(1974). Mr. Konler, however, is not entitled to
compensation under either law.

Under the FLSA overtime compensation is provided for
as follows:

"* * * no employer shall employ any of his
employees * * * for a workweek longer than
forty hours unless such employee ceceives
compensation for his employment in excess
of the hours above specified at a rate not
less than one and one-half times the regu-
lar rate at which he is employed."

29 U.S.C. § 207(a)(1) (1982).

Under 5 U.S.C. § 5542, overtime rates of pay are
prescribed for "hours of work officially ordered or
approved in excess of 40 hours in an administrative
workweek, * * *U

The head of each agency is directed by 5 U.S.C.
§ 6101(a) to fix workweeks and work schedules and
5 U.S.C. § 6101(c) authorizes the 0ffice of Personnel
Management (OPM) to prescribe regulations necessary for
the administration of that provision. At section
610.102(a) of title 5, Code of Federal Regulations (CFR)
the term, administrative workweek, is defined as "a period
of 7 consecutive calendar days designated in advance by
the head of an agency under section 6101 of title 5,
United States Code." Section 5 C.F.R. § 551.501(b) of
OPM's regulations concerning pay administration under the
FLSA defines a workweek, for purposes of FLSA overtime, as
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"k % * g fixed and recurring period of 168
hours--seven consecutive 24-hour periods.
It need not coincide with the calendar week
but may begin on any day and at any hour of
a day. For emnployees subject to Part 510
of thnis chapter, the workweek shall be the
same as the administrative workweek defined
in § 610.102 of this Chapter."

Thus, the workweek used for the purpose of determin-
ing Mr. Xohler's entitlement is the same under the FLSA
and title 5, The record shows that the Coast Guard had an
administrative workweek of 0000 hours Sunday morning
through 2400 hours Saturday night. Overtime would be pay-
able to Mr. Kohler only if he worked more than 5 days in
any one administrative workweek. Mr. Kohler alleged that
he worked & days in the first week of his pay period since
he worked Monday through Friday, had Saturday off, and
commenced work again on Sunday. However, that is not the
week which must be used to determine his entitlement to
overtime. 8Since, as we have stated, the Coast Guard's
administrative workweek extends from Sunday through
Saturday, Mr. Kohler worked only 5 days in each workweek
and is not entitled to overtime compensation.

Mr. Kohler has stated that our Claims Group did not
receive and consider the Coast Guard's administrative
report and that its determination was not in accord with
the applicable laws and regulations. The Coast Guard
report was a part of the record upon which our Claims
Group based its determination. dr. Kohler does not state
the specific provisions of law which he believes have been
violated but we do not find any errors in the way the
Claims Group applied the law governing these types of
situations.

It appears that Mr. Xonler misinterpreted the regula-
tions concerning the definition of a workweek. 1In the
reqgulations found at 5 C.F.R. § 610.102 there are three
definitions of workweek. In addition to the definition of
administrative workweek which we have quoted previously,
"regularly scheduled administrative workweek" and "basic
workweek" are defined as follows:

"(a) 'Administrative workweek' means
a period of 7 consecutive caléndar days
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designated in advance by the head of an
agency under section 6101 of title 5,
United States Code.

"(b) 'Regularly scheduled adiministra-
tive workweek,' for a full-time employee,
means the period within an administrative
workweek, established in accordance with
§ 610.111, within whicn the employee is
regularly scheduled to work. * * *,

"(c) 'Basic workweek,' for full-time
employees, means the 40-hour workweek
established in accordance with § 610.111."

Mr. Kohler makes the argument that his administrative
workweek was disrupted by the change in his schedule.
There was no change in the Coast Guard's administrative
workweek. The workweek which was changed was Mr. Kohler's
"basic workweek" defined in section 610.102(c).

Agency heads are given the authority at section
610.111 to establish the basic 40-hour workweek within the
administrative workweek of 7 days. Section 610.121 pro-
vides that except when the head of the agency determines
that the agency would be seriously handicapped in carrying
out its functions, or that costs would be substantially
increased, the basic workweek should be scheduled on
5 days, Monday through Friday if possible, and that the
2 days outside the basic workweek should be consecutive,
There is no provision in these regulations or in the FLSA
or its regulations which provides, as Mr. Kohler contends,
that the 2 consecutive days must occur at the end of a
tour of duty. This matter is entirely discretionary with
the head of the agency. Professional Air Traffic Control-
lers Organization, B-193384, 3-193544, 3-194035, June 18,
1979; Acuna v. United States, 202 Ct. Cl. 206 (1973),
cert. denied, 416 U.S. 905 (1974).

Mr. Kohler also contends that since the schedules of
only three shops were changed, the employees of those
shops are being discriminated against. He further argues
that the change was made to avoid the payment of overtime.
There is no evidence that the Coast Guard intended to
avoid paying overtime. And a reading of subchapter S1-4
"Establishment of Work Schedules" Book 610, Federal
Personnel Manual Supplement 990-2 makes it clear that the
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head of an agency, or the person to whom he has delegated
authority in accord with 5 U.S5.C. § 6101 has the authority
to change the tour of duty of each employee each
administrative workweek. Indeed, paragraph S1-4(b)
requires that:

"(1) The head of an agency shall
schedule the work of his or her employees
to accomplish the mission of the agency.
The head of an agency shall schedule an
employee's regularly scheduled administra-
tive workweek so that it corresponds with
the employee's actual work requirements.

"(2) When the head of an agency knows
in advance of an administrative workweek
that the specific days and/or hours of a
day actually reguired of an employee in
that administrative workweek will differ
from those required in the current admin-
istrative workweek, he or she shall
reschedule the employee's regularly sched-
uled administrative workweek to correspond
with those specific days and nours. The
head of the agency shall inform the
enployee of the change, and he or she shall
record the change on the employee's time
card or other agency document for recording
work.,"

For the reasons we have explained above, we hereby
affirm our Claims Group's determination to disallow
Mr. Konler's claim for overtime compensation.
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