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THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION OF THE UNITEOD STATES

9. W A 8WASHINGTON. D. C. 20548

FILE: B-202382 DATE: November 12, 1981

MATTER OF: Irving A. Taylor - Recredit of Sick Leave

DIGEST: Employee who had a break in Federal
service of over 3 years seeks recredit
of sick leave on basis that he was em-
ployed by various organizations and
instrumentalities that receive Federal
funding. Employee contends that such
employment avoids a break in service
in excess of 3 years. Under 5 C.F.R.
§ 630.502(b)(1), a recredit of sick
leave is permitted when an employee's
break in service does not exceed 3 years.
Since service with private organizations
or state instrumentalities that receive
Federal funding does not constitute
Federal service, employee may not have
sick leave recredited.

Mr. Irving A. Taylor appeals the settlement of our
Claims Group which denied his request for recredit of sick
leave because he had had a break in Federal service in ex-
cess of 3 years. Since the applicable regulations do not
permit the recredit of sick leave where an employee has a
break in service in excess of 3 years, Mr. Taylor's appeal
is denied.

Mr. Taylor has been employed as a Public Health Advisor
by the Public Health Service (PHS) sincei February 1979 fol-
lowing a break in Federal service of over 11 years. In.
July 1980, he was advanced 240 hours of sick leave to
help him cover a period of incapacitation from July 23 to
October 4, 1980. The agency states that as of June 13,
1981, Mr. Taylor had reduced the balance of the advance of
sick leave to 178 hours. Apparently, faced with the uncer-
tain condition of his health, Mr. Taylor is interested in
eliminating this negative sick leave balance. Therefore,
he asked the PHS personnel office whether he could be re-
credited with a portion of the 840 hours of sick leave he
had to his credit when he was separated from the Agency for
International Development in 1967. The personnel office ad-
vised him that the sick leave could not be recredited since
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applicable regulations do not permit the recredit of leave
when the employee has had a break in Federal service in ex-
cess of 3 years. Mr. Taylor appealed that determination to
our Claims Group, which issued a settlement concurring with
the PHS personnel office.

In his appeal of the Claims Group settlement, Mr. Taylor
states that he originally requested recredit of only enough
sick leave to cover the advance of sick leave. However, he
notes that, although he did not serve as a Federal employee
following his departure from AID in 1967 until his appoint-
ment with the PHS in 1979, all of the interim positions that
he held were with various private organizations and state
instrumentalities that were Federally funded. He concludes,
therefore, that there was no break in service. Accordingly,
he now requests recredit of the full 840 hours of sick leave
to his credit at the time of his separation from AID in 1967.
Finally, Mr. Taylor requests that, in the event his appeal
is defnied, the matter be considered for submission to Con-
gress as a meritorious claim under 31 U.S.C. § 236 (1976).

Under the authority of 5 U.S.C. § 6311 (Supp. III 1979),
the Office of Personnel Management (OPM) has issued regula-
tions governing the recredit of sick leave. See 5 C.F.R.
§ 630.502 (1981). These regulations provide at paragraph
(b)(1):

"* * * an employee who is separated from the Federal
Government or the government of the District of
Columbia is entitled to a recredit of his sick leave
if he is reemployed in the Federal Government or the
government of the District of Columbia, without a
break in service of more than 3 years."

As to what constitutes a "break in service", our Office
has held that it means an actual separation from the Federal
service. See 54 Comp. Gen. 669 (1975); and 47 Comp. Gen.
308 (1967). The fact that an employee does not accrue leave
in a position is not determinative of his entitlement to
later recredit of prior accrued sick leave. 31 Comp. Gen.
485 (1952). However, because the regulations at section
630.502 do not define what type of service qualifies as
Federal service, this Office has decided these questions on
a case-by-case basis. Thus, we have held that service as a
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Peace Corps volunteer does not constitute "service" for
the purposes of this regulation. B-175209, August 14,
1972. We have also held that service with the Food and
Agricultural Organization of the United Nations does not
constitute service for the purposes of the regulation.
Richard E. Corso, B-180857, August 27, 1974. On the other
hand, we have held that congressional employment, although
not subject to a statutory leave system, does constitute
Federal service for the purpose of this regulation.
Anthony J. Gabriel, B-199794, September 2, 1980. See also
the discussion and table of creditable civilian and military
service contained in Appendix B of the Federal Personnel
Manual Supplement 296-31.

Service with a private organization or state instrumen-
tality where the sole connection with the Federal Government
is that it is the recipient of Federal funds pursuant to a
program authorized by Congress does not qualify under any of
the above-cited references. Accordingly, we hold that such
service does not constitute Federal service within the
meaning of 5 C.F.R. § 630.502. It follows that, for the pur-
poses of section 630.502 (b)(l), Mr. Taylor had no qualifying
service between his separation from AID in 1967 and his em-
ployment with the PHS in 1979. Thus, his break in service
exceeds the 3 years permitted by section 630.502(b)(1). For
this reason, he is not entitled to a recredit of the sick
leave to his credit at the time of his separation from AID
in 1967.

Finally, Mr. Taylor has requested that in the event his
claim for recredit of sick leave is denied, we consider his
claim as a meritorious claim under 31 U.S.C. § 236. That
section authorizes the Comptroller General to submit to the
Congress a claim which may not lawfully be allowed, but
which contains such elements of legal liability or equity
to be deserving of consideration by Congress.

The problem that gave rise to Mr. Taylor's recredit
of sick leave was his concern about being indebted for the
advance of the 240 hours of sick leave. We have been ad-
vised that Mr. Taylor is about to submit an application for
disability retirement. Section 630.209(b) of title 5 of the
Code of Federal Regulations (1981) provides that an employee

-3-



B-202382

who is indebted for unearned leave and who retires for
disability or is separated or resigns on such account is
not required to refund the amount of that indebtedness.
See Jay Sisco, B-188903, July 6, 1977. If Mr. Taylor's
application for disability retirement is acted upon favor-
ably, then he will not be required to refund the advance
sick leave. For this reason, we will take no action on
his request for referral of this matter to Congress as a
meritorious claim at this time.

ComptrolleW General
of the United States
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