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DIGEST 
 
A State Department certifying officer located in the United States Embassy, Kiev, 
Ukraine, may certify payment of a Foreign Service employee’s travel expenses to 
attend the funeral of a close family member, based on the department’s authority to 
grant “rest and recuperation” travel under the Foreign Service Act of 1980, Pub. L. 
No. 96-465, codified in 22 U.S.C. ch. 52. 

DECISION 

A State Department certifying officer for the United States Embassy in Kiev, Ukraine, 
Ms. Joyce E. Coates, requests an advance decision under 31 U.S.C. § 3529 regarding 
the use of State Department funds for employee rest and recuperation (R&R) travel.  
The certifying officer questions whether it is proper to certify payment of 
appropriated funds for R&R travel of an employee of the Embassy in Kiev, 
Ms. Oluwatoyn Martschenko, in order to attend the funeral of her mother-in-law.  As 
explained below, we find that the certifying officer should certify the employee’s 
R&R travel expenses for payment. 

BACKGROUND 

The employee and her husband are members of the Foreign Service and are 
stationed at the U.S. Embassy in Kiev for a three-year posting.  In December 2003, 
the employee, together with her husband and their children, flew to New York City 
to attend the funeral of her husband’s mother.  The Embassy paid her husband’s 
round trip travel expenses as “Emergency Visitation Travel” (EVT), pursuant to 
established department practices and procedures.1  The couple paid for their 

                                                 

(continued...) 

1 The State Department’s Foreign Affairs Manual (F.A.M.) defines EVT as “travel [of 
an eligible employee] at government expense to the United States or other locations 



children’s transportation using personal funds.  Embassy officials agreed to pay for 
the employee’s travel expenses as R&R travel.2  In January 2004, the Embassy asked 
the certifying officer to certify payment of those R&R travel expenses to a private 
vendor for the employee’s travel expenses, but the certifying officer has not yet done 
so.   

In her request to this Office, the certifying officer questions whether she should 
certify payment in this matter.  She notes that “the ‘purpose’ of R&R is to grant 
employees and family members at designated hardship posts opportunity for relief 
from the harsh conditions imposed upon them.  . . .  Going to a funeral would not 
seem to meet the purpose of rest and recuperation.”  Letter from Joyce E. Coates to 
Thomas H. Armstrong, Assistant General Counsel for Appropriations Law, GAO, 
Feb. 24, 2004 (received in GAO, Mar. 15, 2004).  Moreover, the certifying officer is 
concerned that allowing the employee to use R&R travel to attend a family funeral 
would “circumvent” State Department policy and rules governing EVT in order to 
serve the “personal convenience” of the employee.  Id.   

In April 2004, we asked the State Department’s Legal Adviser to provide us with his 
views on this matter.  Letter from Thomas H. Armstrong, Assistant General Counsel 
for Appropriations Law, GAO, to William H. Taft, IV, State Department Legal Adviser, 
Apr. 28, 2004.  In July 2004, the Office of the Legal Adviser responded saying, among 
other things, that it is neither a requirement nor a practice of the department to 
evaluate the appropriateness of the personal activities of an employee or (eligible 
family members) while on R&R travel.  Letter from Jamison Borek, Assistant Legal 
Adviser for Legislation and Management, State Department, to Thomas H. 
Armstrong, Assistant General Counsel for Appropriations Law, GAO, July 20, 2004.  
In fact, the department has never before deemed an employee’s or family member’s 
proposed R&R travel inappropriate based on the department’s assessment of the 
personal activities proposed or actually pursued during the R&R trip.  Id.  The 
Assistant Legal Adviser said, “Based on the facts of which we are aware, therefore, 
the Office of Legal Adviser does not believe that [the employee] should be refused 
reimbursement for R&R on the grounds that [her] attendance at her mother-in-law’s 
funeral on the R&R trip renders the trip inappropriate for R&R.”  Id.   

                                                 
(...continued) 
in certain situations of family emergency.”  3 F.A.M. § 3742 (T.L. No. PER-395, 
Feb. 28, 2001). 
2 The Foreign Affairs Manual defines R&R travel as “the travel of U.S. citizen 
employees of the Foreign Service and their families from their assigned post to the 
United States, or to other locations abroad which have different social, climatic, or 
environmental conditions than their assigned post.”  3 F.A.M. § 3721 (T.L. 
No. PER-412, Aug. 17, 2001).  See also 3 Foreign Affairs Handbook-1 § H-3726.3.a 
(T.L. No. POH-081, Feb. 26, 2002) (hereinafter, F.A.H.).   
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DISCUSSION 

In order to determine whether State Department funds are legally available to pay 
the employee’s travel expenses, we need to understand the department’s authority 
with respect to R&R travel and EVT leave and the expenses associated with them, as 
well as the policies and procedures established by the department under that 
authority.  The State Department derives its authority to grant leave and travel 
reimbursements to Foreign Service employees and their families from the Foreign 
Service Act of 1980, Pub. L. No. 96-465, 94 Stat. 2071 (Oct. 17, 1980), codified in 
22 U.S.C. ch. 52.  Section 901 of that act authorizes the department to pay for, among 
other things, the R&R travel of members of the Foreign Service and their families: 

“(6) rest and recuperation travel of member[s] of the [Foreign] Service who 
are United States citizens, and members of their families, while serving at 
locations abroad specifically designated by the Secretary for purposes of this 
paragraph, to-- 

“(A) other locations abroad having different social, climatic, or other 
environmental conditions than those at the post at which the member 
of the Service is serving, or 

“(B) locations in the United States;  

“except that, unless the Secretary otherwise specifies in extraordinary 
circumstances, travel expenses under this paragraph shall be limited to the 
cost for a member of the Service, and for each member of the family of the 
member, of 1 round trip during any continuous 2-year tour unbroken by home 
leave and of 2 round trips during any continuous 3-year tour unbroken by 
home leave.”  

Pub. L. No. 96-465, § 901, 94 Stat. at 2125, codified at 22 U.S.C. § 4081.3  Section 901 
also provides for EVT: 

“(9) round-trip travel from a location abroad for purposes of family visitation 
in emergency situations involving personal hardship.” 

Pub. L. No. 96-465, § 901, 94 Stat. at 2126, codified at 22 U.S.C. § 4081.  Section 206 of 
the act provides that the department may “prescribe such regulations as the 
Secretary deems appropriate to carry out functions under this Act.”  

                                                 
3 The 1980 act consolidated, refined, and recodified the laws relating to the Foreign 
Service.  S. Rep. No. 96-913, 1-3 (1980).  The language quoted above in section 
901(6)(B) of the 1980 act (authorizing R&R travel to “locations in the United States”) 
actually originated in section 407 of the Foreign Relations Authorization Act for 
Fiscal Year 1979.  Pub. L. No. 95-426, § 407, 92 Stat. 963, 980 (Oct. 7, 1978).    
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Pub. L. No. 96-465, § 206, 94 Stat. at 2079, codified at 22 USC 3926(a).  To implement 
these provisions of the Foreign Service Act, the department issued the Foreign 
Affairs Manual (F.A.M.) and the Foreign Affairs Handbook (F.A.H.).4  Under the 
Foreign Affairs Manual and Handbook, Foreign Service employees assigned to 
certain foreign posts, such as Kiev, for three-year periods, are permitted to take two 
R&R trips during the assignment, “provided that the purpose of rest and 
recuperation travel is met.”  3 F.A.H.-1 § H-3726.3.a (T.L. No. POH-081, Feb 26, 2002).  
There is no guidance given with regard to what would be deemed restful and 
recuperative travel.  EVT is authorized for certain specific circumstances, e.g., death 
of a close relative, as is the case here.  3 F.A.M. §§ 3743, 3744(1) -- (3) (T.L. 
No. PER-395, Feb. 28, 2001).  Generally, for both R&R travel and EVT, an employee 
must seek approval in advance.  3 F.A.H.-1 ch. H-3726 (T.L. No. POH-081, Feb. 26, 
2002); 3 F.A.M. § 3746.2-1 (T.L. No. PER-395, Feb. 28, 2001).   

The legislative history for the R&R travel provision (paragraph 6 quoted above) 
directs the department to implement the provision in a way that appropriately 
“benefits . . . employee morale.”  H.R. Conf. Rep. No. 95-1535, at 51 (1978).  The 
legislative history of the EVT provision (paragraph 9 quoted above) indicates that 
EVT is intended to mitigate the “personal hardship” which is incurred when great 
distance separates families as a result of assignments in the Foreign Service.  S. Rep. 
No. 96-913, at 76 (1980).  While generally all members of a family who reside at the 
employee’s post of assignment may be approved for R&R travel, ordinarily only one 
member of a family is authorized EVT. 

Under the facts presented here, the employee, as required by the department’s 
regulations, sought and obtained permission for R&R travel.  The certifying officer is 
concerned that allowing the employee to use R&R travel to cover the expenses of 
attending a funeral is not consistent with the purposes of R&R travel and 
circumvents the department’s regulations on EVT.  As noted above, neither the 
statutes nor the regulations delineate the allowable uses of R&R travel.  Here, the 
employee applied to use it to attend a family funeral, and the employee’s supervisor 
approved it.  The legislative history of the R&R travel provision shows that Congress 
intended to provide Foreign Service personnel and their families with relief from the 
isolation and separation from family that necessarily arises from being stationed at 
overseas posts.  B-214549, Oct. 5, 1984, citing  S. Rep. No. 96-913, at 76 (1980).   

What is important here is that, in accordance with the statute and the department’s 
regulations, responsible officials within the Kiev Embassy approved the use of R&R 
travel for the employee in advance, with full knowledge of the circumstances.  
Furthermore, upon review within the department, that approval has not been 

                                                 
4 These volumes are statutory regulations, issued under the authority of 22 U.S.C. 
§ 4081(5)(B).  B-251231, n.2, Sept. 2, 1993; B-212445, Nov. 17, 1986.  See also 3 F.A.M. 
§§ 1111.3, 1112, 1112.2 (T.L. No. PER-274, July 6, 1995). 

Page 4 B-302728   



countermanded.  Letter from Jamison Borek, Assistant Legal Adviser for Legislation 
and Management, State Department, to Thomas H. Armstrong, Assistant General 
Counsel for Appropriations Law, GAO, July 20, 2004.  Instead, the department has 
advised that, within its discretion under the law, it does not regard it necessary or 
appropriate to assess the purposes for which eligible employees and family members 
take R&R travel.  Id.  This endorsement of the Embassy staff’s approval of R&R 
travel explicitly recognized that the purpose of the travel was to attend the funeral of 
a close family relative, notwithstanding the department’s EVT regulations.  Id.  See 
also, E-mail from Anita A. Brown, Office of Employee Relations, Employee Programs 
Division, State Department, to Jennifer Bonner, Management Counselor, Kiev 
Embassy, Ukraine, Jan. 21, 2004 (the employee “is eligible to receive the 2nd R&R. 
[While] R&R is not supposed to be meant for bereavement travel . . . you are correct 
that employees (and eligible family members) use R&R for a variety of reasons and 
we should not be in the business of policing what they do while on R&R.”).  Although 
not all would agree that attending a funeral provides “rest and recuperation,” we 
believe the purposes of R&R travel are broad enough to encompass this use, if it is 
authorized by appropriate department officials acting under the Foreign Affairs 
Manual and Handbook.   
 
The certifying officer also raises a number of other concerns to question whether 
this R&R travel voucher should be certified.  However, those points need not be 
addressed in detail here as they do not alter our conclusion.  Some of them relate to 
policy matters, which are for the department to decide,5 and others reflect policy 
decisions that the Congress has already determined in the law.6   

                                                 

(continued...) 

5 For example, the certifying officer is concerned that the employee may have 
forfeited or exhausted her right to further R&R travel from the Kiev Embassy 
posting—possibly when she failed to take R&R at a particular time.  However, the 
department’s regulations do not dictate when the travel must be taken, only when it 
generally may not be taken, such as within the first or last six months of the posting.  
3 F.A.M. § 3727 (T.L. No. PER-412, Aug. 17, 2001).  The certifying officer is also 
concerned about the financial and budgetary implications of allowing R&R travel to 
be used in circumstances where EVT might be used.  Under the Foreign Affairs 
Manual, both R&R travel and EVT are funded primarily from funds available to the 
post.  3 F.A.M. § 3726.3-2(a) (T.L. No. PER-415, Aug. 29, 2001); 3 F.A.M. § 3748.2.a(1) 
(T.L. No. PER-395, Feb. 28, 2001). It is the responsibility of the post administrative 
officials who approve the use of R&R travel to use this authority wisely in order to 
avoid creating financial and budgetary problems for the post as a consequence of the 
R&R travel that they approve. 
6 The certifying officer is concerned that allowing Foreign Service employees who 
are authorized to take R&R travel to use it for circumstances in which EVT might be 
used creates inequities vis-à-vis those Foreign Service employees who are not 
entitled to R&R travel benefits.  The simple answer to this is that, in the law, 
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CONCLUSIONS 

The Foreign Service Act of 1980 entrusts the department with broad discretion in the 
use of R&R funds.  The record indicates that the employee sought and obtained 
administrative permission for R&R funded travel in order to attend the funeral of her 
mother-in-law.  The department has since re-examined and reaffirmed the original 
approval of the employee’s request.  There is no indication in the record that the 
employee or the department failed to comply with any applicable statutory or 
regulatory requirements.  The department’s position is consistent with the terms and 
purposes of the applicable statutes and regulations, and there is no reason for us to 
question the department’s interpretation or application of the Foreign Service Act of 
1980 in this regard.  Consequently, the certifying officer should certify the payment 
of the employee’s R&R travel expenses. 

/SIGNED/ 

Anthony H. Gamboa 
General Counsel  
 

 
(...continued) 
Congress has expressly provided an extra benefit to Foreign Service employees 
stationed at hardship posts, and this use of that benefit falls within the broad 
purposes of the statute, subject to the Department’s exercise of the discretion 
Congress granted it.  See Foreign Service Act of 1980, §§ 206, 901, Pub. L. No. 96-465, 
94 Stat. 2071, 2079, 2125 (Oct. 17, 1980), codified in 22 U.S.C. §§ 3926(a), 4081. 




