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DIGEST 

 
Absent statutory authority, items of wearing apparel are the employee's personal 
responsibility, and not the government's, and appropriated funds are not available 
for their purchase.  Our Office has recognized three statutes that permit the purchase 
of wearing apparel.  The purchase of insulated coveralls for use by employees at the 
Corps of Engineers’ Vicksburg Waterways Experiment Station when outside 
temperatures approach freezing is not authorized by any of these three statutes, and 
consequently is not a proper use of appropriated funds. 
 
DECISION 

 
The Deputy Director of Finance, United States Army Corps of Engineers, has 
requested an advance decision on whether it is proper to use appropriated funds for 
the purchase of insulated coveralls for employees to wear when outside 
temperatures fall below 35 degrees.  Generally, it is the responsibility of the 
employee to report to duty properly clad to carry out his responsibilities.  B-123223, 
June 22, 1955.  There are three statutes, however, that permit agencies, in varying 
circumstances, to use appropriated funds to purchase clothing and other wearing 
apparel.  None of these three authorities is available to the Corps to purchase 
insulated coveralls in the circumstances presented to us by the Deputy Director.  We 
address each of the three statutes in our analysis below. 
 
BACKGROUND 

The United States Army Engineer Research and Development Center (ERDC), Corps 
of Engineers, Vicksburg, Mississippi, entered into an agreement with Local 3310 of 
the American Federation of Government Employees that would require ERDC to 
purchase and supply insulated coveralls to employees at the Vicksburg Waterways 
Experiment Station who work outside when temperatures drop below 35 degrees, 
including periods when the wind chill factor is below 35 degrees.  The coveralls 
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would remain the property of the United States, and the agency would assume 
responsibility for cleaning and replacement of the coveralls. 
 
ERDC Counsel has advised ERDC that obligation and expenditure of appropriated 
funds for the coveralls is “not one that is properly chargeable to appropriated funds,” 
and that “any obligation of appropriations for this expenditure would violate the 
purpose statute, 31 U.S.C. § 1301(a).”  Memorandum from ERDC Counsel to CEERD-
MS (Col. Weller) regarding “Purchase of Insulated Coveralls for Certain DPW 
Operations Division Employees,” Dec. 11, 2000.  The local union has filed a charge of 
unfair labor practices with the Federal Labor Relations Authority.  According to the 
Deputy Director of Finance, an arbitrator recommended that ERDC refer the issue to 
our Office for a decision, and agreed to defer his ruling pending our decision.  
 
ANALYSIS 
 
We generally consider items of clothing, such as the coveralls at issue here, to be a 
personal expense of the employee, and appropriated funds are not available for 
personal expenses without clear statutory authority.  We stated the general rule in 
1955, “that every employee of the government is required to present himself for duty 
properly attired according to the requirements of his position.”  B-123223, June 22, 
1955.  In other words, it is the personal responsibility of the employee to report for 
duty properly clad to perform his duties.  Id.  Our Office has recognized three 
statutory provisions that permit the purchase of items of wearing apparel. 
 
First, the Secretary of Defense is authorized to pay an allowance or to provide a 
uniform to each civilian employee of the Department of Defense who is required by 
law or regulation to wear a prescribed uniform while performing official duties.  
10 U.S.C. § 1593.  It is not clear that coveralls, in these circumstances, would 
constitute a uniform for purposes of section 1593.  Regardless, ERDC Counsel 
advised our Office that there is no law or regulation requiring the wearing of 
coveralls as a uniform or part of a uniform.  Letter from Timothy L. Felker, Jr., ERDC 
Counsel to Doug MacArthur, Office of General Counsel, GAO, May 15, 2002 
(hereinafter, May 15 Letter).   The union, in its agreement with ERDC, also did not 
cite or refer to any law or regulation requiring ERDC employees to wear any 
prescribed uniform.  See “Insulated Coveralls Agreement,” No. 00 FSIP 105.  Section 
1593, consequently, does not authorize ERDC to use appropriated funds to supply 
the coveralls. 
 
Second, section 7903 of title 5, U.S. Code, provides that “[a]ppropriations available 
for the procurement of supplies and material or equipment are available for the 
purchase and maintenance of special clothing and equipment for the protection of 
personnel in the performance of their assigned tasks. . . .”  In order for an item to be 
authorized by section 7903, it must satisfy three tests: (1) the item must be "special" 
and not part of the ordinary and usual furnishings an employee may reasonably be 
expected to provide for himself; (2) the item must be for the benefit of the 
government, that is, essential to the safe and successful accomplishment of the 
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work, and not solely for the protection of the employee, and (3) the employee must 
be engaged in hazardous duty.  See 32 Comp. Gen. 229 (1952); B-193104, Jan. 9, 1979. 
 
We have generally been unwilling to hold that foul weather gear meets these 
standards; we view such gear as personal to the employee, with no more than an 
incidental relationship to their duties as employees of the government.  B-230820, 
Apr. 25, 1988.  In rare circumstances, however, we have recognized an exception.  
For example, in 1984, we applied these standards to allow the purchase of down-
filled parkas for use by Office of Surface Mining employees in Alaska and the high 
country of the western states during the winter.  63 Comp. Gen. 245 (1984).  In that 
case, however, the parkas were provided to employees who were assigned to 
temporary duty in Alaska and the high country.  Id. at 247.  Office of Surface Mining 
officials had advised us that heavy parkas were required as mandatory wear for 
personnel working in those locations.  Employees assigned there only for temporary 
duty would not be expected to own clothing suitable for such extreme environments.  
Id. 
 
In marked contrast, the instant case involves employees who want the government 
to supply a fairly common article of clothing—coveralls—for use at their permanent 
duty station.  ERDC counsel argues that there is nothing “special” about the coveralls 
and nothing particularly hazardous about the employees’ duties.  Letter from Lewis 
H. Burke, Agency Representative, ERDC Counsel to Doug MacArthur, Office of 
General Counsel, GAO, May 17, 2002.  ERDC asserts that its employees permanently 
stationed in Vicksburg should own, and can be expected to own, climate-appropriate 
clothing, suitable to carry out their assigned duties.  Id.  We agree, and conclude that 
section 7903 does not authorize the purchase of the coveralls. 
 
Although we conclude that ERDC may not purchase the coveralls under authority of 
section 7903, we do not read section 7903 to bar negotiations between an agency and 
a union with respect to matters of safety and health.  See 57 Comp. Gen. 379, 382 
(1978).  An agency may provide protective clothing regardless of whether the 
purchase satisfies the three tests of section 7903 if the agency determines that the 
clothing is necessary to satisfy Occupational Safety and Health Act (OSHA) 
requirements.  Id.   
 
Section 19 of OSHA requires the head of each federal agency to establish and 
maintain an effective and comprehensive occupational safety and health program 
consistent with standards promulgated by the Secretary of Labor pursuant to the 
Act.  Pub. L. No. 91-596, 84 Stat. 1590, 1609, 29 U.S.C. § 668 (1994).  See generally 
51 Comp. Gen. 446 (1972).  One of these standards addresses personal protective 
equipment:   
 

“. . . Protective equipment, including personal protective equipment for 
eyes, face, head, and extremities, protective clothing, respiratory 
devices, and protective shields and barriers, shall be provided, used, 
and maintained in a sanitary and reliable condition wherever it is 
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necessary by reason of hazards of processes or environment, chemical 
hazards, radiological hazards, or mechanical irritants encountered in a 
manner capable of causing injury or impairment in the function of any 
part of the body through absorption, inhalation or physical contact.” 

 
29 C.F.R. § 1910.132(a) (2001).  The standard requires the employer (here, 
ERDC) to assess the workplace to determine if hazards are present, and, as 
necessary, to make available appropriate protective equipment to affected 
employees.  Id. § 1910.132(d).  While this standard does not directly address 
the hazards of cold weather or establish specific standards for protection 
against the elements, we have held that weather-related protective clothing, 
such as swamp boots to work in a jungle environment or ski boots for Forest 
Service snow rangers, may be furnished by the government if the agency head 
determines the clothing to be necessary under OSHA and its implementing 
regulations and standards.  51 Comp. Gen. at 448; B-187507, Dec. 23, 1976.  
Similarly, we would not object to an agency’s use of appropriated funds to 
furnish insulated coveralls so long as the agency determines the coveralls to 
be necessary under OSHA. 
 
In the instant case, however, ERDC Counsel advises our Office that the agency has 
not determined that insulated coveralls are necessary to comply with OSHA or its 
implementing regulations.  May 15 Letter.  Section 19, therefore, does not provide 
authority for ERDC to use appropriated funds to purchase the insulated coveralls. 
 
CONCLUSION 
 
ERDC appropriations are not available to purchase the insulated coveralls.  Absent 
statutory authority, appropriated funds are not available to purchase articles of 
clothing for federal employees.  There are three statutes that permit agencies to use 
appropriations, in varying circumstances, for this purpose.  None of the three 
statutes authorize ERDC to purchase insulated coveralls in the circumstances 
presented herein.  
 
Anthony H. Gamboa 
General Counsel 




