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The Honorable Bill Archer 
House of Representatives 

Dear Mr. Archer: 

JWLEASED 

Subject: Comments on the Legislative Intent 122087 

of Medicare's Hospice Care Benefit 
(GAO/HRD-83-72) 

Your June 2, 1983, letter asked us a number of questions 
concerning the recently enacted Medicare hospice care benefit. 
As agreed to with your office, this report will address the 
legislative intent behind the hospice reimbursement requirements 
contained in Medicare law, the payment cap set by the law, and 
the discretion the Department of Health and Human Services (HHS) 
has in setting the payment rate. Your other questions will be 
addressed at a later time. 

BACKGROUND 

There is no standard definition of what a hospice is or 
what services an organization must provide to be considered a 

I hospice. However, it is generally agreed that the hospice 
concept in the United States is a program of care in which an 
organized interdisciplinary team systematically provides pallia- 
tive care (relief of pain and other symptoms) and supportive 
services to patients with terminal il1nesses.l The team also 
assists the patient's family in making the necessary adjustments 
to the patient's illness and death. A hospice's objective is to 
make the patient's remaining days as comfortable and meaningful 
as possible and to help the family cope with the stress. 

Section 122 of the Tax Equity and Fiscal Responsibility Act 
of 1982 (Public Law 97-248) (TEFRA) provided for Medicare cov- 
erage of hospice care as of November 1, 1983. The program is to 
terminate on October 1, 1986, unless the Congress takes action 
to reauthorize it. The law limits hospice care to beneficiaries 
having a life expectancy of 6 months or less. A beneficiary can 

~ kee "Hospice Care --A Growing Concept in the United States" 
(HRD-79-50, Mar. 6, 1979) for a more detailed discussion. 
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elect to receive care for tyo periods of 90 days and one period 
of 30 days. After election, hospice benefits are provided in 
lieu of all other Medicare benefits except for payments to the 
patient's attending physician when the physician is not employed 
by the hospice. 

To receive Medicare reimbursement, hospices must directly 
provide certain core services--nursing care, medical social 
services, physician services, and counseling services. In 
addition, the hospice, directly or through arrangements, must 
provide physical or occupational therapy or speech-language 
pathology, home health aide/homemaker services, drugs, medical 
supplies and appliances, and short-term inpatient care. The law 
limits inpatient care to no more than 20 percent of the aggre- 
gate patient days, with inpatient respite care limited to no 
more than 5 consecutive days on an intermittent basis. Although 
the law does not define respite care, it is generally considered 
to consist of temporary short-time daytime or overnight relief 
services provided in a facility or the patient's home, so that 
the primary care giver can have a period of rest from the stress 
of caring for the patient.2 

Hospice care must be available on a 24-hour basis and be 
provided in accordance with a written plan developed and period- 
ically reviewed by the patient's attending physician, the hos- 
pice's medical director, and an interdisciplinary team composed 
of at least one physician, one registered nurse, one social 
worker employed by the hospice, and one other counselor. 

Hospice services are to be paid for on a cost or cost- 
related basis. Average reimbursement per case, however, is to 
be limited to 40 percent of the estimated average Medicare ex- 
penditures during the last 6 months of life of beneficiaries 
whose primary cause of death was cancer. Beneficiaries will be 
required to pay a 5-percent coinsurance on respite care3 and a 
copayment of the lesser of $5 or 5 percent per prescription 
drug. 

The law also requires that various reports be submitted to 
the Congress concerning (1) the effectiveness of the hospice 

2From a Congressional Research Service issue brief entitled 
"Hospice Care Under Medicare" dated June 1, 1983. 

3Coinsurance paid by the beneficiaries for respite care cannot 
exceed the inpatient hospital deductible in effect at the time 
hospice benefits were elected by the beneficiary. 
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demonstration program which was ongoing at the time of enact- 
ment, (2) the equity of the reimbursement method and benefit 
structure put into effect under the hospice provision, including 
the feasibility and advisability of a prospective reimbursement 
system for hospice care, and (3) other aspects of the hospice 
program. 

PAYMENT METHOD INCLUDED IN TEFRA 

Regarding the method of hospice reimbursement, the law 
states that: 

"* * * the amount paid to a hospice program 
with respect to hospice care for which payment 
may be made under this part shall be an amount 
equal to the costs which are reasonable and re- 
lated to the cost of providing hospice care or 
which are based on such other tests of reason- 
ableness as the Secretary may prescribe in regu- 
lations * * *" 

The statute provides the Secretary discretion to fix a 
payment mechanism in accord with the requirements set forth 
therein. A prospective reimbursement system is consistent with 
this grant of authority. Moreover, the Secretary has inter- 
preted similar language used elsewhere in the Social Security 
Act to authorize prospective reimbursement. For example, an 
amendment concerning Medicare's End-Stage Renal Disease Program 
(ESRD), section 226A of Public Law 95-292, has been used to es- 
tablish a prospective reimbursement system for ESRD patients 
with the following language. 

"* * * The Secretary shall prescribe in regula- 
tions any methods and procedures to (i) determine 
the costs incurred by providers of services and 
renal dialysis facilities in furnishing covered 
services to individuals determined to have end- 
stage renal disease, and (ii) determine, on a 
cost-related basis or other economical and equi- 
table basis (including [reasonable cost]), the 
amounts of payments to be made for part B serv- 
ices furnished by such providers and facilities 
to such individuals. Such regulations shall 
provide for the implementation of appropriate 
incentives for encouraging more efficient and 
effective delivery of services (consistent with 
quality care), and shall include, to the extent 
determined feasible by the Secretary, a system 
for classifying comparable providers and facili- 
ties, and prospectively set rates or target rates 
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with arrangements for sharing such reductions in 
costs as may be attributable to more efficient 
and effective delivery of services." 

Furthermore, section 249 of Public Law 92-603, enacted 
October 30, 1972, required that effective July 1, 1976, Medicaid 
reimburse nursing homes in all States on a "reasonable cost- 
related basis." This language has been interpreted through 
regulation to permit States to reimburse nursing homes prospec- 
tively. As of late 1982, at least 36 States had some type of 
cost-based prospective system in place. 

TEFRA (section 122(j)(l)) also requires that: 

"* * * The Secretary of Health and Human Serv- 
ices shall conduct a study and, prior to January 
1, 1986, report to the Congress on whether or not 
the reimbursement method and benefit structure 
(including copayments) for hospice care under 
title XVIII of the Social Security Act are fair 
and equitable and promote the most efficient 
provision of hospice care. Such report shall 
include the feasibility and advisability of pro- 
viding for prospective reimbursement for hospice 
care, an evaluation of the inclusion of payment 
for outpatient drugs, an evaluation of the need 
to alter the method of reimbursement for nutri- 
tional, dietary, and bereavement counseling as 
hospice care, and any recommendations for legis- 
lative changes in the hospice care reimbursement 
or benefit structure." 

This study requirement suggests that the Congress did not 
anticipate that HHS would initially pay hospices on a prospec- 
tive basis, but on a reasonable cost basis up to the cap 
amount. However, the law does not require the Secretary to 
report to the Congress before adopting a prospective reimburse- 
ment system for hospice care. 

Although the current version of the draft regulations for 
Medicare reimbursement of hospice care were not made available 
to us because the Secretary had not approved them, earlier 
drafts of the regulations indicate that HHS was considering 
adopting a prospective reimbursement system. On June 20, 1983, 
an HHS official told us that although changes were being made in 
the draft regulations as the result of the Secretary's review, 
no changes had yet been made to the structure of the proposed 
reimbursement system. 
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Under the law the Secretary of HHS has authority to imple- 
ment a prospective reimbursement system. Although the inclusion 
of a provision requiring a study of the feasibility and advisa- 
bility of prospective reimbursement for hospice care indicates 
that the Congress did not expect HHS to implement a prospective 
reimbursement system immediately, the law does not preclude it 
from doing so. Furthermore, including the study requirement 
indicates that the Congress was considering moving toward adop- 
tion of a prospective reimbursement system. 

PAYMENT CAP 

In authorizing Medicare reimbursement for hospice service, 
the Congress, in section 122(c)(2)(B) of TEFRA, chose to impose 
a cap on the average reimbursement which a hospice program could 
receive for its Medicare patients. This section states that 
the cap is to be computed by first calculating the average cost 
to Medicare during the last 6 -months of life for beneficiaries 
who died of cancer. These data are to be taken from the most 
recent 12-month period for which data are available. The na- 
tional average cost is to be adjusted for regional differences 
in the cost of delivering health care, and the cap amount for a 
particular hospice would be 40 percent of the regional average 
cost adjusted by the national medical consumer price index times 

--.- -----*------the-beneficiaries served. 

The language of this provision of the law is very specific 
and gives HHS no leeway regarding the formula for computing the 
cap. HHS does have some discretion in determining how the aver- 
age cost per Medicare cancer case is determined "using the best 
available data"; however, even here, the language is suffi- 
ciently restrictive so that HHS' discretionary authority is 
limited. 

The legislative history of the hospice provision in TEFRA 
is very limited. The only document that discusses the cap at 
any length is a House Committee on Ways and Means print4 which 
states that: 

O* * * The intention of the cap is to ensure 
that payments for hospice care would not exceed 
the amount that would have been spent by Medicare 

4Staff of House Committee on Ways and Means, 97th Cong., 2nd 
Sess., WMCP: 97-35, Explanation of H.R. 6878, The Medicare, 
Unemployment Compensation, and Public Assistance Amendments of 
1982, including Summary, Explanation, and Cost Estimates of the 
Congressional Budget Office, August 2, 1982, page 18 (Comm. 
Print 1982). 
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if the patient had been treated in a conventional 
setting. The reimbursement cap has been estab- 
lished on the basis of recent data from the 
Health Care Financing Administration, used by the 
Congressional Budget Office in estimating the 
coat implications of this provision, which indi- 
cate that Medicare reimbursement in the last six 
months of life of a beneficiary dying of cancer 
would on average exceed $19,000 in 1983. The cap 
amount would be, based on these assumptions, in 
excess of $7,000 per beneficiary..* * * " 

This indicates that the cap formula was designed to produce 
a cap in excess of $7,000. However, the Congressional Budget 
Office data used by the Committee included two errors which 
resulted in an overstatement of the amount of the cap. When HHS 
calculated the base amount using Medicare cost data, it came up 
with a much lower figure , producing a cap figure of about $4,200 
per hospice beneficiary in 1984, only about 55 percent of the 
figure cited in the House Committee on Ways and Means print. 

OBJECTIVES, SCOPE, AND METHODOLOGY 

The objective of our review was to examine the legislative 
intent of the law on the method of payment for hospice care and 
the reimbursement cap and the'extent of discretion HHS has in 
establishing the payment rate for hospice care as a Medicare 
benefit. We reviewed TEFRA and its related congressional hear- 
ings and Committee reports. We also discussed the hospice 
provision with congressional staff, HHS' Health Care Financing 
Administration, and National Hospice Organization officials. As 
requested by your office, we did not obtain comments from HHS on 
this report. 

Except as noted above, our work was done in accordance with 
generally accepted government audit standards. 

Unless you publicly announce its contents earlier, no fur- 
ther distribution of this report will be made for 30 days. At 
that time, we will send copies to interested parties and make 
copies available to others upon request. 

Sincerely yours 

Richard L. Fog@1 
Director 
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