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The Honorable Robert Dole, Chairman
Committee on Finance
United States Senate :

i

The Honorable John Heinz : 120519
Chairman, Special Committee
on Aging

United States Senate

S‘ubjec.tsT Response to Questions Concerning Percentage
‘Contracts and Limited Service Contracts
under Medicare (GAO/HRD-83-30)

Your July 14, 1982, letter asked a number of questions
related to contracting by Medicare providers. Since then,
changes have been made in the Medicare law regarding percent-
age-type contracts by the Tax Equity and Fiscal Responsibility
Act of 1982 (Public Law 97-248, approved Sept. 3, 1982). We
agreed with your offices to address the questions related to
such contracts in light of those changes. We also agreed to
address the questions related to the need for Medicare's proce-
dures for determining the reasonableness of prices under limited
service contracts based on our prior report on management serv-—
ice contracts and on the rationale behind the current reimburse-
ment requirements. In addition, we have begun a study designed
to address your questions related to the inclusion in full-
service management contracts of clauses calling for the contrac-
tor to do the purchasing for the provider. We will report to
you on the results of that study at a later date.

In summary, we believe that Public Law 97-248 should, when
implemented, significantly reduce the use of percentage-type
contracts by providers under Medicare. Also, we believe that
Medicare's use of reasonableness tests on the amount paid under
limited service contracts is justified.
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PUBLIC LAW 97-248 PROHIBITS RECOGNITION
OF MOST PERCENTAGE CONTRACTS
FOR_MEDICARE REIMBURSEMENT

You asked a number of questions about the extent of use by
Medicare providers of percentage-type contracts, their effects
on Medicare costs, and the reasonableness of this type of con-
tracting. We made recommendations to the_ Department of Health
and Human Services (HHS) in 1978 and 19801 that percentage-type
contracts should be prohibited. Our concerns which led us to
make these recommendations included:

—Paying a percentage of revenue to a contractor is not
reasonable because such payments are not necessarily
related to the costs of performing the contract.

—The total dollar amount of the contract payment is not
known at the onset of the contract.

--There is an incentive for the contractor to maximize
provider revenues and thereby maximize contract payments.

Section 109 of Public Law 97-248 prohibits, for a Medicare
provider paid on a cost or cost-related basis, recognition of
any cost incurred by the provider under a contract where the
amount of payment is based on a percentage, or other proportion,
of the provider's charges, revenues, or claim for reimbursement-
ment. The only exceptions_to this rule are (1) services by
provider-based physicians,2 (2) other services where the amount
paid is reasonable and where such contracting is a customary
commercial business practice, or (3) where the contract provides
incentives for the efficient and economical operation of the
provider of services and the amount paid is reasonable.

l*Medicaid Insurance Contracts-~Problems in Procuring, Adminis-
tering, and Monitoring" (BHRD-~77-106, Jan. 23, 1978) and a

June 30, 1980, letter report to the Administrator of the Health
Care Financing Administration on hospitals' use of management
services contracts.

2gection 108 of Public Law 97-248 restricts Medicare reimburse-
ment to a provider for its payments to provider-based physi-
cians to the costs, on a reasonable salary equivalent basis, of
the services actually provided by the physicians for the gen-
eral benefit of the provider's patients. This should effec-~
tively preclude Medicare recognition of percentage contracts
between providers and provider-based physicians.
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Regarding the second exemption, we do not believe many
percentage~type contracts would be exempted because, while per-
centage contracting may be a "business practice” in certain seg-
ments of the health industry, it is not a "customary commercial
business practice” except in a few isolated cases, such as a
salesperson's commission. Concerning the third exemption, if,
as required to obtain this exemption, the amount paid to the
contractor is reasonable and the contract provides incentives
for the efficient and economical operation of the provider, our
above~listed concerns would be satisfied. However, we do not
foresee many percentage—~type contracts meeting these conditions
for exemption because of the nature of our concerns about per-
centage contracts. .

HHS has not issued regulations implementing section 109.
When such regulations are established we expect that the prob-
lems associated with percentage-type contracts will be elimin-
ated because such contracts should rarely be accepted for Med-
icare reimbursement purposes.

PROCEDURES FOR DETERMINING REASONABLENESS OF
LIMITED SERVICE CONTRACT PAYMENTS ARE WARRANTED

You asked thgee questions related to the use of limited
service contracts® and the procedures prescribed by HHS for de-

termining the reasonableness of amounts paid under such con-
tracts. ‘

Do the concerns expressed

in GAO's 1980 report apply to
limited services contracts?

Our 1980 report on full-service management contracts4
listed the following concerns about such contracts:

--The contracts frequently covered excessively long
periods.

--The fees for many of the contracts were based on a per-
centage of gross revenues.

3Limited service contracts are for a particular service or group
of services, such as maintenance, laundry, or inhalation
therapy.

4pull-service management contracts are those in which the con-
tractor is responsible for the day-to-day management of the
provider.
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—The fees varied widely.
-~The documentation of the services actually provided was
inadequate.

--The adequacy of controls over payments to the firms was
questionable.

—Medicare intermediaries generally were not reviewing the
reasonableness of the fees charged.

--The Health Care'rinancing Administration (HCFA) had not
developed adequate standards and instructions governing
reimbursement for the coats of the contracts.

Any of these concerns would be applicable to limited serv—-
ice contracts if the same conditions were found to exist. Work
we have underway indicates that in at least one type of limited
seizice contract (respiratory therapy) some of the same problems
exist.

Since our 1980 report, HCFA has issued guidance governing
reimbursement for providers' contracts in the form of revisions
to Medicare's Provider Reimbursement Manual, section 2135. We
will address section 2135 later in this report in our response
to your question about that section.

Are there any Medicare reimbursement mechanisms
which aIssuage providers from utilizing less
costly in-house services?

In our opinion, there are no Medicare reimbursement mecha-
nisms which specifically would dissuade providers from using
less costly in-house services. Regardless of whether services
are provided in-house or under contract, providers must document
their costs to obtain reimbursement under Medicare and all costs
are subject to a reasonableness test.

On the other hand, there are a number of Medicare reimbur-
sement mechanisms which provide at least some incentives for
choosing lower cost ways of operating whether they be in-house
or contracted. For example, one Medicare reimbursement require-
ment, known as the prudent buyer principle, provides .that for
the costs of services to be reasonable, the provider cannot pay
more than the going rate for the service and must act, like any
cost~conscious buyer, to minimize costs. Another example is
Medicare's reimbursement limits on the overall amount it will
pay providers. These limits should provide incentives to hold
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down costs at least below the limits because costs above them
are normally not reimbursed. Also, hospitals share in Medicare
savings_when they hold their cost increases below specified
levels.3 This should also provide incentives for hospitals to
select less costly ways of operating.

Is it reasonable to apply section 2135
to limited service contracts?

Section 2135 of Medicare's Provider Reimbursement Manual
requires that a provider

-—make a prudent decision to contract (that is, assure
either that contracting is not more expensive than ac-
complishing the function in-house or that the function
cannot be performed in-house),

--make a prudent purchase (that is, assure that the price
of the contract is not excessive), and

—document that these fequirements have been met.

All of these requirements, in our opinion, are reasonable.
Before a provider contracts for a service currently being per-
formed in-house, it should have analyzed costs to determine
whether contracting out is justified. Also, if a provider is
adding a new service it is only prudent to determine the most
cost beneficial way of doing so, either by in-house or by con-
tract.

The second requirement basically calls for the provider to
pay no more than the marketplace price for the contract services
and encourages the use of competition to assure this is the
case. This is merely a prudent contracting procedure.

The third requirement permits Medicare to determine that
the contracting process of the provider resulted in reasonable
costs to the program.

Ogjective,'scope, and methodology

We reviewed the provisions of Public Law 97-248 applicable
to the questions we were asked, previous GAO reports, and cur-
rent Medicare regulations and guidelines for determining reason-
able costs. Our work was performed at HCFA headquarters and was

SThis incentive provision was added by section 101 of Public Law
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done in accordance with generally accepted government auditing
standards.

As requested by your offices, we did not obtain comments
from HHS on this report and, unless you publicly announce its
contents earlier, no further distribution of this report will be
made for 3 days. At that time, we will send copies to inter-
ested parties and make copies available to others upon request.
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Philip A. Bernstein
Director
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