
IZ7qe~
COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES >r Z aa 

WASHINGTON, D.C. 20548

B-197173 February 6, 1980

The Honorable Abraham Ribicoff
Chairman, Committee oi Governmental
Affairs

United States Senate

Dear Mr. Chairman:

Subject: omments on H.R. 2583J(FPC-96-1-28)

This is in response to your request for our comments
on H.R. 2583, 96th Congress, 1st Session, a bill "To amend
chapter 83 of title 5, United States Code, to discontinue
civil service annuity payments for periods of employment
as a justice or judge of the United States, and for other
purposes."

Federal judges and justices are covered by the Federal
judiciary retirement system under sections 371 to 376 of
title 28 of the United States Code. Retirement benefits are
payable under this system when a judge or justice attains
age 65 with 15 years of service or age 70 with 10 years of
service. The amount of benefits payable depends on whether
active service is terminated through retirement or resigna-
tion. Retired justices and judges may be assigned to per-
form such judicial duties as they are willing and able to
perform, and they continue to receive the full salary of the
office, including any subsequent pay increases. Justices
and judges who resign are limited to their full salary at
the time of resignation with no subsequent increases.

Annuitants under the civil service retirement system
who are reemployed by a department or agency may not receive
both their annuity and full salary during a period of reem-
ployment. Employing agencies are required (section 8344,
title 5, United States Code) to deduct annuity payments from
the reemployed annuitants' salaries and deposit these amounts
in the Treasury to the credit of the civil service retirement
fund. This requirement does not apply to justices and judges
who may be receiving civil service annuities earned before
their judicial service since Article III of the Constitution
provides that a judge's salary shall not be diminished during
his continuance in office. Justices and judges are allowed

- to receive civil service annuities in addition to their full
salaries.
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On the other hand, a retired Member of Congress receiv-
ing a civil service annuity who becomes reemployed is re-
quired by statute to have his annuity discontinued during
reemployment. Thus, during active service as justice or
judge, a retired Member of Congress is not ent:.tled to re-
ceive a civil service annuity. H.R. 2583 would, in effect,
apply this requirement to any civil service retiree who be-
comes a justice or judge.

We support enactment of H.R. 2583 as it would result in
more consistent treatment of retirees under the civil serv-
ice retirement system. In our opinion, both full salary and
full retirement benefits should not be paid during active
service to a Federal employee.

Sincerely yours,

P. F. KeDa
- Comptroller General

of the United States
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