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COMPT|ROLEIR GVKAL or THK UNITED BfTATt
WASHINGTONI D.C. Ago

3-172594 'Augut 16, 19T3

The Honorable Jass I. Johnon
Assistant Secretary of the Navy
)hnponr sad Reserve Affairs

oear Mr, Johasoni

We refer to your letter of Hay 2, 1973, assigned PDTrATA. Control NuM
oer 73-19, by which you request reconsideration of oux decision of Decea-
ber 14, 1972, B-172594, 52 Comp. Cen, 345, concerning the funding of
travel and transportation expenses and other benefits paid to employees
who have boon reemployed In the Federal service within one year after
being separated due to a reduction in force or transfer of function, You
also ask, In the event the decision remains unchanged, whathet- for the
purposes of the DOD Program for Stability of Civilian Employment, the
Dopartment of Defense may be considered a single ageacy and thereby autho-
rize the losing DOD activity to pay relocation expenses within the
UnItMd Sttes.,

YGU state that the Department of Defense Progtra for Stability of
Cilian Employment 1. a comprehenaive program for locating civilian posin-
tions within thn Jiepartment in which displaced career and career-
conditional emp1 oyees may be placed. As an integral part of this prograu,
the loolng aatlIrity is required to fund the aflowableorelocation expenses
for employees who are reemployed in another DOD activity withta one year
after being seperated due to a reduction in force, transfor of function,
or bane closure. You state that "In the operation of the DOD Program for
Stability of Civillan Employment, about eighty percent of the displaced
.mployeuu who art placed in other positione within the United States and
roquiro relocation are placed after separation." Accordingly, our decl-
slon of December 14,|1972, a4versely affects the operation of this program
because prospective receiving activities are reluctant to accept displan.^d
seployees if they arb required to fund the relocation expenses of ouch
seployaos.

Bectoa 5724u4c) of title 5, United State. Code, provides:

"(c) Under such regulstions as thM Presidont may pr*-
scribea £ ftmer employee separated by reasou of reduction in
force or tranufor of function who within 1 year after the sep-
aration Is romuployed by a nontemporAry appointment at a diffor-
.t tgeograptdcal .ocation from that where the wepvation occurred
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MY be aflowe4 ad paid the apeme nthlorisn by sntueu
5724, 5725, 5726(b), amd 5727 of teh title, an may receive
the boeflts authorlszd by sibectioua (a) nd (b) of this
*nctlou, in the saw anner as though he had btc tranAforred
is the interest of the Coyermwut without a break fu service
to the location of rem1oymnt fro" tu location ttere
*§.ftd."

As to the oblretion .2 a agoncy to fud oe pay the allovable rnlocattot
apenea of an mployre tranmeorring from av agSucy to another, e dUs-
tinguisbet frot a former . *pe rnploye4 by different agency within
oo year after his sQreatlon. 5 U,5sC. 5724 (). provtduu

"When au .ploye tranfers frcm oni' agency to aother,
Ow agency to which bn transfers pays tls, expenses authorized
by thts section, Uowavert under regulations prescribed br tO
lreaidont, in a transfer froa one agency to another becawue of
a reduction in fotew or transfer oY function, expenses autho-
riszd by this section eiad sections 5726(b) and 5727 of thLi
title (other than e'pensee authorized in connection with a
transfer La a foreiag country) end by section 5724a(a), (b) of
this title may be paidl in whole or in pert by the agency from
which the employee transfers or by the agency to whch 1Fe
truinsferm, as may be agreed on by tle hoads of the agnela
wuceorned."

Our deciuions of July 7, 1971, 51 Coup. ¢ n. 14, end June 8, 1972,
WA72594, involved the funding of rlocactlon .xpenues of overseas azply-
a" who are returned to the United Statee atetr their separation due to a

re4uction In force, but are rewployed within a year after their separa-
tion. In 51 Coup. Gen. 14 we voted that 5 U.s.C. 5724a(c) relates only to

gm employalee untitletant to reaiburarnat for reloctlon expensae and
that it in silent a. to vlethtr than' epmuman are to be funded by the
lowing or receiving agency. Howver it vcs noted In the JUni 8, 1972
decision that uader 5 U.S.C. 5722(a)(2) the losing agency's liabflity eor
such expenes is terianated wben the *ployee Is renoved from it. rolls
and separated at is actual place of residence upon his return from an

rerseas signsmcnt. Arcordingly we coceludad that the receiving agensy
uho.4d, consistent with the general authority of 5 US.C. 5724., pay tits
wxtsnse of any additional travel required by the rteeploysent of a fonur
employse within one year after hiS stparation due to a reduction in fouce
*r transfer of f'aactimn. 0 the baets of toae. declslons, vs held in our
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da.S.o± of Decaber 14, 1972, thwt there to tmned by utatuto upos the
4partast wida eWlayu a forme owlo within oe year afzte his
mspexatio duo to a reductiou La force or transfer of function a oblige- --

tion t' (uS the allowable rslcation espasew 'to the nv duty StCtioU.'
In so holding we took the positiop that the procedural provitions of
S U.S.C. p724(e) reLating to the funding or payment *1 relncation

poMM are appllcable only to trafer sltuatiom nd not to rempl-
flat sitaetioau where n _nployn Li entitled to relocation .zopenn
wad.r 5 U.S8C. 5724&(u).

Upon reconsideration we now conclude that rhr prior decisione te.e
_inacenarily restrictive. In this r.card section 5724a(c) expressly

prcqi4da that u former employee separated by reason of reduction to force
or trenfer of function who to reemployed WLthRn.1 year way be allowed
travel, transportation and relocation benetits "in the earn manner s ,
awugh be hMa been transferred in tke interest of the on ernent without
a break In service to the location of renuloymsnt from the location where
separatedet' Under section 5724(e) the trsvel, transportation end reloca-
tion expenses of, an employee who Is transferred from one agency to another
because of a reduction Lu force or transfer of function may be paid In
whole or In part by the gaining or losing asency as the heeds of such

tencla wy agre upon

It Is now owi view that the language "in the see manner" appetring
li uection 5724a(cj, above, rsaonably may be construed not only s sutho-
rising paymnt of the *me subutanttie betnvlts to mp1@7yee8 transferred
ln ceductlim-in-force proceedits and to those who are separated and eaom-
played by a different agency within 1 year, but also a authorizing pay-
cuit of such benefits by the gaining or loeing fgsnc to the same extont

vuthetc the reduction in force involves a dirsct transfer or a separatlom
ac ratlting by a different agency with the 1eysar period.

W. 04te that the statutory regulattocs promulgated under thM at*.tu-
tory provisions in question maka n4 provision governing funding of the
benefit. paid to wzployeeo imolvad in re4uctioa-in-forci proceedLugs.
In the absence thereof ve would bhv* a objection to funding euthorimed
expense In reductioe-tn-force situation In suy untmer authoriued by the
sited statute.

To th extent that our declsion of Deceber 14, 1972, Jwne S. 19743
ad July 7, 1971, are Inconasitent with ts concluuion, they o laur
hWld bt folltved.
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cc/ Captain William D. Fries, USH, Executive
Per Diem, Travel arnd Transportation Allowance Committee

Forrestal Buildir.g, Room 7A153
Washingtcn, D. C. 20314

REFEWMYCE: PDTATAC 73-19
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